laøhlé - æstetisk mode og smykker på bæredygtige dogmer

Anne og Katrine_Laøhlé_Dansk_Bæredygtig_mode_mød_designerne_blog

laøhlé er ikke bare et fremadstormende dansk mode- og smykkebrand. Hos laøhlé sættes bæredygtighed og social ansvarlighed højt på agendaen. Anne Voigt og Katrine Noer, skaberne bag laøhlé, går hverken på kompromis med æstetik eller bæredygtighed. Begge dele er ufravigelige aspekter af designprocessen for de to barndomsveninder. De er unge og under etablering, men alligevel trofaste mod deres stil og koncept. De er autentiske og kompromisløse i deres valg af materialer. 

Se med her og lær de to inspirerende og modige kvinder bedre at kende. Vi giver dig historien om tilblivelsen af det etiske modebrand laøhlé. Vi kan afsløre, hvorfor det aldrig kommer på tale at slække på de bæredygtige idealer hos Anne og Katrine. 

Fra barndomsveninder til forretningspartnere

De to veninder har kendt hinanden hele livet. Deres bedsteforældre var sågar venner. Det vender vi tilbage til. Det lange vendskab i de to familier er nemlig flettet smukt ind i virksomhedens identitet. 

Anne og Katrine snakkede i mange år om at lave noget sammen.

"Vi har altid vidst, at vi skulle lave noget sammen. Vi har kendt hinanden hele livet og i gymnasiet syede vi tøj sammen af stof fundet i den lokale genbrug."

Sidenhen læste Katrine til tekstildesigner på TEKO i Herning. Sideløbende læste Anne på Kolding Designskole og specialiserede sig til smykkedesigner.

Direkte fra skolebænken kastede de to visionære og modige unge kvinder sig ud i iværksætterlivet.

Hør mere om laøhlés historie i videoen med et uddrag af vores interviewet af Anne og Katrine.         

Monomaterialer som dogme

En af de ting, som kendertegne laøhlé mest er deres kompromisløse tilgang til valg af materialer. For dem er hele livscyklussen af et produkt vigtigt. Derfor har de valgt kun at arbejde med monomaterialer. Det betyder materialer, som er rene. Idag er mange tekstiler ellers blandede f.eks. uld/viscose eller bomuld/elastane. Blandingerne laver man for at kunne tilføje stretch, shine eller lign.

For Anne og Katrine handler bæredygtighed om at tænke på hele produktets livscyklus. Når man gør det, er genanvendelse vigtigere end shine og stretch. Med monomaterialerne ved Anne og Katrine, at deres styles kan genanvendes. Efter at de vel og mærke er blevet brugt i mange år. 

Naturlige materialer

laøhlé har kastet deres kærlighed på de naturlige materialer. Du finder strik i skøn økologisk merinould, kjoler, skjorter og bukser i forskellige naturlige materialer som økologisk hør, økologisk bomuld og Tencel™.

De naturlige og økologiske materialer hos laøhlé er alle GOTS certificerede. GOTS står for Global Organic Textile Standard. Det er en af de absolut bedste bæredygtighedscertificeringer på markedet. Certificeringen er holistisk og anvendes på materialer af naturlig oprindelse. Ultrakort sikrer GOTS certificeringen økologi, miljøvenlighed, dyrevelfærd og fair arbejdsforhold. Samtidig er alle led i værdikæden kontrolleret, når det endelige produkt bærer det grønne GOTS certifikat. 

laøhlé_Eva_skjorte_taupe_økologisk_bomuld_GOTS_ laøhlé_wilma_skjorte_tencel_bæredygtig_mode_fair_fashion

 Laøhlé Mandy kjole laøhlé_Bodil_sweater_merinould_økologisk_GOTS

Læs mere om de forskellige tekstiler, som laøhlé arbejder med på deres og se deres samlede udvalg.

Smykker i ECOsilver

Til deres smykkeproduktion har laøhlé valgt at arbejde med ECOsilver. Det er 100% genanvendt sølv, som indsamles i medicinalindustrien, i elektronik og via gamle smykker. Kvaliteten er den samme som hos Sterlingsølv. Med valget af ECOsilver du dog med til at sikre en efterspørgsmål på de genanvendte materialer.

laøhlé_øreringe_Ecosilver_bæredygtige_smykker

Bæredygtighed og benspænd 

For Anne og Katrine har det ikke været en svær beslutning, at starte et brand på etiske og miljøvenlige præmisser. Det er naturligvis ikke nemt og nogen ting kan stadig ikke lade sig gøre. Med en stor pose penge kan det meste selvfølgelig lade sig gøre. For Anne og Katrine handler det dog i stedet for om at se muligheder fremfor udfordringer. 

Med den viden får man hurtigt lyst at udfordre de veletablerede modebrands. Tænk på alt den viden, erfaring og man-power de besidder!

Ser folk i øjnene før et hvert samarbejde 

Anne og Katrine har helt fra starten været bevidste om at de hverken kan eller skal vide alt. De spørger sig frem og for dem har det betydet, at de tager deres netværk alvorligt. Dvs. de plejer det og insisterer f.eks. på at mødes ansigt til ansigt med mulige forretningspartnere.

"Det er vigtig for os at se folk i øjnene, så hold da op hvor har vi været på mange kaffedates. Men uden god kemi ingen god arbejdsrelation.

Nej er ikke en mulighed

På bedste amerikanske vis har de to unge kvinder sat sig for aldrig at tage et nej for et nej. Eller for den sags skyld at sige nej. Selvfølgelig siger de nej ind i mellem, men det er en bevidst strategi at de vil se positivt på en hver mulighed. 

Kort efter at Anne og Katrine havde lanceret deres første kollektion var de på udkig efter et lokale til en pop-up. Ved et tilfælde blev de tilbudt at pakke bilen og stille op til kundeaften i Skagen få timere senere. Den chance greb de selvfølgelig. Kundeaftenen blev en succes. Den gav også laøhlé en masse kontakter i Skagen, hvor de netop søgte lokale til en sommer pop-up. Anne og Katrine fik sin pop-up-shop den følgende sommer. Ligesom de har haft det i år. 

Fra pop up shop til fast butik i hjertet af Aarhus 

laøhlé er etableret i Aarhus. Her finder du også brandets første butik. Du finder den i det hyggelige og historiske latinerkvarter. Butikken er lille og charmerende. Tøjet og smykkerne er smukt udstillet med et fint udvalg af håndlavet keramik og sæber.

Butikken inviterer til samtale med kunderne. Anne og Katrine oplever ofte, at deres kunder er gode til at spørge ind til, hvorfor deres varer er bæredygtige. Hvordan et materiale er mere bæredygtigt end andet. Sågar hvordan det kan være bæredygtigt at producere i Indien. De hilser denne dialog velkommen.

Vi kan kun anbefale jer at tage et kig forbi. Du finder den i Badestuegade 24.

laøhlé - er det fransk?

Anne og Katrine bliver ofte spurgt til navnet laøhlé. Hvor stammer det fra? Er det en omskrivning af et fransk ord eller hvad gemmer, der sig bag det interessante navn. I Katrines familie er La Cour et gammelt familienavn, mens Øhle stammer fra Annes familie. Det stod hurtigt klart, at koblingen af de to navne kunne noget. Med tilføjelsen af en lille apostrof havde de fundet det helt rigtige navn og look. Med den helt rigtige finesse og autencitet.

Vild med viden om bæredygtig mode 

Find flere interviews af menneskerne bag de bæredygtige brands på vores blog.

Se interviewet med Morten Underberg Olesen bag Le Pirol

Se interviewet med Mette og Katrine bag GROBUND

Skriv dig op til vores nyhedsbrev nedenfor, hvis du vil have direkte besked, når nye interviews er klar.