Billede via Canva
Hvorfor er det egentlig så vigtigt at vælge genanvendt plastik? Er det ikke nok at produkterne kan genanvendes? Det er to af de spørgsmål, som jeg hører oftest omkring genanvendelse af plastik. Det helt korte svar er nej – det er ikke nok at produkterne kan genanvendes.
Men er det så altid godt eller ligefrem bæredygtigt at vælge genanvendt plastik? Her er svaret faktisk også nej omend grundene er lidt mere komplicerede.
Bliv klogere på plastik, hvorfor det skal genanvendes samt fordele og ulemper ved genanvendt plastik.
5 vigtige grunde til at vælge recycled plastic og genanvendt plastik
Der er mange grunde til at at vælge genanvendt plastik. Her får du 5, som jeg mener, er blandt de vigtigste.
1) Størstedelen er alt plastik er lavet af olie
Ultrakort omdannes olie eller biobaserede materialer til mange hundredevis af forskellige typer af plastik via brug af mekaniske og kemiske processer. Plastik får sine egenskaber via af den kemi som anvendes i fremstillingsprocessen.
Selvom der har været meget snak om biobaseret plastik igennem mange år, så stammer langt det meste plastik stadig fra olie. Ifølge plasticchange er idag ca. 90% af alt plastik fremstillet af olie.
Olie er en fossil og ufornybar ressource. Dvs. er oliekilderne først brugt op kan de ikke genoprettes. Vi har i flere årtier snakket om at vi ville løbe tør for råolie i dette århundrede. I 2014 skrev Berlingske at BP (British Petrolium) vurderede at verdens samlede olieressource ville være opbrugt i 2067.
Det kan muligvis diskuteres om det er et problem eller ej at oliereserven slipper op. Det er dog et faktum at den ikke kan genskabes og selve udvindelsen udgør også et stort miljøproblem, som leder os hen til grund nummer 2.
2) Produktionen af nyproduceret oliebaseret plastik er ødelæggende
Produktionen af plastik forurener lige fra udvindelsen af olien til udslip af spildevand fuld farlig kemi. Vi ser måske sjældent olieudslip på vores breddegrader, men i Nigeria, som i 2010 stod for står 40% af USA’s olie-import er det desværre hverdagskost. Det skyldes på den ene side forældet materiale og manglende miljølovgivning. På den anden side skyldes det lukkede øjne fra olieselskaberne og politikkere i vesten.
Når der sker der olieudslip i vesten rydder myndigheder og selskaber op. Det gør man ikke i udviklingenslandene. I Nigeria, som har 606 oliefelter og noget af verdens bedste råolie, er store naturområder ødelagte. De lokale familier kan ikke længere leve af naturen og siden 1980’erne er deres gennemsnitslevealder faldet til under 40år.
Læs mere om problemerne med olieudslip hos Information og se også dokumentaren The Story of Plastik nedenfor. Dokumentaren belyser bl.a. hvordan udslip og eksplosioner er hverdag for de mennesker, som lever i nærheden af olie- og gasledninger, som bruges i plastik-industrien. Ydermere sætter dokumentaren også fokus på pengenestrømmene bag plastik. Jeg lover dig at du bliver chokkeret over hvor lidt plastikindustrien investerer i indsamling og genanvendelse af plastik. Det er en brøkdel af hvad de investerer i nye faciliteter til udvindelse af olie og plastik produktion.
Filmen The Story of Plastic vandt en Emmy i 2021. Det er en film, som informerer, vækker forargelse og motiverer til at tænke anderledes. Vi kan nemlig ikke opsamle og genanvende os ud af plastikproblemerne. Mængderne er allerede for store og desværre stadig i vækst.
3) Recycled plastic udleder meget mindre CO2
Hvis grund 1 og 2 ikke var nok til at vælge recycled plastic, så kan den store forskel på udledningen af CO2 i fremstillingen af henholdsvis genanvendt plastik og virgin plastik måske gøre en forskel for dig.
CO2 belastning af at fremstille 1kg ny plastik ligger på 2,35g CO2 mod 0,16g for fremstilingen af 1kg genanvendt plastik. Der spares altså 2,2g CO2 eller 94% ved at benytte genanvendt plastik.
Se flere facts om plastikforbrug og genanvendelse i Danmark hos plastikviden.dk
4) Forurening med plastik er allerede et uoverskueligt problem
Hidtil har argumenterne her handlet om produktion af plastik, men dybest set er et af de allerstørste problemer ophobningen af plastikaffald. Ifølge en McKinsey rapport om plastik fra 2019 vurderes at der produceres 260 millioner tons plastikaffald på verdensplan hvert år. Heraf forsvinder omkring 50 tons og af disse ender hele 8 millioner tons plastikaffald i verdenshavene hvert år. Se mere i figuren nedenfor.
Graf fra McKinsey Rapport, 2019
Som McKinsey rapporten tideligt viser genanvender vi langt fra nok. Støstedelen af vores plastik affald ender på den ene eller anden måde i naturen enten som landfill (40%) eller forsvinder på magisk vis (19%).
De 25%, som forbrændes forurener selvfølgelig ikke direkte vores oceaner og vandløb men udleder CO2 når de afbrændes. Herhjemme foregår det på en kontrolleret måde og varme genbruges i opvarmning, men sådan er det langt fra alle steder i verdenen.
Når vi konsekvent brænder vores affald, herunder plastikaffald, så går en kostbar ressource går til spilde. Alt brugbar plastik bør sorteres fra og produkter og emballager burde designes og produceres, så den kan genanvendes.
Den plastik, som ender i naturen, hvad end det er på land eller til vands truer vores økosystemer. Både hos havdyr og landdyr finder vi stigende grad plastik i deres fordøjelsessystemer. På sammen måde ophober mikroplastik sig i fødekæden.
Sidst men ikke mindst er plastikaffald (både mikroplastik og større stykker plastik) også med til forsuring af verdens havene.
Kort sagt er vi nødt til at indsamle meget mere end de 16%, som McKinsey rapporten viser at vi indsamlede i årene op til 2019.
5) Den stigende verdensbefolk øger efterspørgslen på plastik
Som bekendt er plastik et yderst udbredt materiale. Det er forholdsvis billigt og det holder godt. I takt med at verdens befolkningen stiger træder flere og flere mennesker ind i en middelklassen. Da de alle ønsker de bekvemmeligheder og muligheder, som vi har i vesten, kommer plastikforbruget til at stige. Det er alt fra hurtigt-skiftende mode i polyester, til plastik legetøj og takeaway i engangsservice mm. som vil blive efterspurgt.
Inden udgangen af dette århundrede forventes verdensbefolkningen at runde 10 milliarder mennesker, hvilket er en fordobling på mindre end 100år.
Graf fra Globalis.dk
Recycled plastic – en vigtig del af løsningen
Der er helt sikkert flere grunde til at genanvende plastik og vælge genanvendt plastik. Med med bare de 5 ovenstående grunde stå det yderst klart for mig at vi skal blive meget bedre til at genanvende plastik. At du og jeg vælger produkter lavet af genanvendt plastik er derfor et vigtigt skridt imod mere genanvendelse.
Når virksomheder vælger at benytte genanvendt plastik, så er de med til at reduceres den overdrevne mængde af plastik, som hober sig op rundt omkring på kloden. Derudover er de virksomheder, der vælger at bruge genanvendt plastik også med til at øge efterspørgslen på genanvendt plastik. Som igen er med til at sikre at der investeres i nye teknologier til at indsamle og genanvende.
Møbler og boligtilbehør i genanvendt plastik
Hos os er det blandt andet ReCollector og Upcycling Scandinavia, som har taget opgaven med at lave lækkert dansk design i genanvendt plastik. Både design og funktion er i top hos begge mærker. At vælge genanvendt plastik har ingen betydning for kvaliteten. Det er vanskeligere at arbejde med, sværere at skaffe og ofte også dyrere, men hvor der er vilje er der vej.
ReCollector har skabt et affaldshåndteringssystem, som pynter i hjemmet og gør sorteringen til en leg.
Upcycling Scandinavia står bag en lille serie af fine og svanemærkede stole, hvor plastikskallen også er lavet i genanvendt plastik. Design, kvalitet og ergonomi er i top på stolen, som allerede er at finde på flere skoler og offentlige institutioner rundt i hele Norden.
Emballage i genanvendt plastik
Hos os finder du blandt andet lækker økologisk hudpleje fra DRAGÖR skincare, som er emballeret i 100% genanvendt plastik. Plastikken stammer fra ødelagte fiskenet og fiskekasser, som tidligere endte som affald i havet.
DRAGÖR skincare arbejder målrettet på at blive 100% cirkulær både i deres valg af råvarer og emballager.
Er recycled plastic altid bæredygtigt?
Er det så altid bæredygtigt at vælge genanvendt plastik? Det kommer lidt an på hvilke produkter, som vi snakker om. Kigger vi kun på produktionsprocessen, så er der tydelige fordele. Tænker vi også på produktets brugsfase og efterliv, så ser svaret anderledes kompliceret ud.
Hvis vi taler om møbler og andre produkter med lang levetid, så betyder valget af genanvendt plastik rigtig meget. Det er helt sikkert nemmere at finde nyproduceret plastik, men det betyder rigtig meget for miljøet. At benytte genanvendt plastik medfører både lavere CO2 belastning, ingen forurening fra olieudvinding og plastik reddes fra at blive brændt eller ende i naturen.
For emballage i genanvendt plastik så kan det give lige så store problemer i naturen, som virgin plastik gør. Her er der ingen forskel på plastikaffaldet hvad end det er genanvendt og nyproduceret. At vælge emballager af genanvendt plastik er alligevel et rigtig godt første skridt, da det holder plastik væk fra naturen og forbrændingsanlæg. Kan emballagen tilmed genanvendes, så har producenten gjort meget for at understøtte et cirkulært system på plastik. Et system, som langt fra er perfekt idag, men lad os undestøtte det ved at sortere samt vælge produkter i genanvendte materialer.
Er tøj i genanvendt polyester bæredygtigt
Tøj fremstillet i genanvendt plastik er nok et af de sværeste områder at arbejde med. Der bliver brugt så meget kemi i det tøj, som fremstilles af polyester, at det er så godt som umuligt at genanvende det. Det betyder at tøj i genanvendt polyester typisk stammer fra indsamlede PET flasker og ikke fra genanvendt tøj.
I sig selv er det jo godt at støtte op om indsamligen og genanvendelsen af PET flasker, men hvis det produkt, som flaskerne laves om til, har en kort levetid og ikke kan genanvendes bagefter, så ender vi blot med en anden type plastik affald end PET flaskerne. Det er hverken cirkulært eller bæredygtigt.
I modebranchen tales der ofte om at lukke kredsløbet. Du har helt sikkert mødt udtrykket “Close the loop”, men sandheden er at langt det meste tøj i polyester (genanvendt eller ej ) ender på lossepladser og i forbrændingen. Det skyldes at 1) tøjet er i for ringe kvalitet og 2) tøjet kan indeholde kemi, som ikke kan læses på tøjet.
Hvis du gerne vil vide mere om genanvendelse af tøj, så finder du et par gode afsnit om genbrug og genanvendelse af tøj i podcasten Bedre Mode.
Hertil er det også vigtigt at huske at tøj i plastik – genanvendt eller ej – udleder mikoplastik i brug og i særdeleshed ved vask. Sidst men ikke mindst vil jeg også anbefale dig at vurdere om du har det godt i tøj af polyester. Overtøj, regntøj og sportstøj er nogle af de områder, hvor polyester faktisk har sin berettigelse. Her er det helt sikkert et bedre vælg at gå efter de genanvendte materialer. Gå gerne efter GRS certificereede varer.
Hos Superstainable finder du netop et gennemtænkt udvalg af active og outdoor wear, som har taget genanvendt polyester til sig på den forsvarlige måde. Alle deres jakker og overtøj er GRS certificeret.
Er biobaseret plastik et bæredygtigt valg?
Biobaseret plastik, også kendt som bio-plast, kan helt sikkert være en del af løsningen. Biobaseret plastik er lavet af fornybare ressourcer og vil langt hen ad vejen også have et bedre CO2-aftryk. Man skal dog være opmærksom på at biobaseret plastik ikke er det samme som bionedbrydeligt plastik. Både biobaseret og oliebaseret plastik kan være bionedbrydeligt, men mere om det nedenfor.
Biobaseret plastik har eksisteret i en del år efterhånden, men det udgør stadig en meget lille del af verdens samlede produktion. Øverste i blogindlægget her skrev vi at 90% af verdens samlede plastik produktion stadig er baseret på olie.
Den biobaserede plastik laves på biomasse som sukker, affald fra sukkerproduktion, majs og anden stivelse. Biobaseret plastik kan tilmed dyrkes via mikroorganismer. Potentialet er stort og støt gerne op om produkter, som er biobaserede.
Biobaseret plastik har de samme egenskaber som traditionelt plastik, så du vil kunne finde de samme typer PET, PE, PP mm. Det betyder også at den biobaserede plastik ikke er bedre end konventionel plastik efter endt brug. Bioplastik medfører de samme problemer for havmiljø, ophobning på lossepladser mm., Konklusionen må altså være at selvom bioplast indledningsvis har en bedre miljøpåvirkning, så er det ikke vejen til at fortsætte med så stort og udbredt et forbrug af plastik som nu.
Er bionedbrydeligt plastik et bæredygtigt valg?
For at løse de store problemer med plastik, som ophober sig både på land og til vands har forskere fremstillet bionedbrydeligt plastik. Plastikken kan både være fossilbaseret og biobaseret. Den fossilbaserede har altså stadig præcis de samme udfordringer i produktionsfasen.
At noget er bionedbrydeligt betyder ikke at det er komposterbart hjemme i en almindelig have. Plastikken skal typisk indsamles og håndteres præcis, som det “almindelige” plastik. Bliver bionedbrydeligt eller komposterbart plastik, som også hører herunder, blandet sammen med det almindelige plastik kan det almindelige plastik ikke længere genanvendes. Kvaliteten bliver simpelthen forringet.
Med andre ord kræver bionedbrydeligt plastik altså separate affaldshåndteringssystemer. Når det bionedbrydelige plastik nedbrydes vil der typisk også frigives CO2 og ressourcen mistes, som når vi brænder affald.
Bionedbrydeligt plastik har helt sikkert sine fordele, men jeg tror ikke at det kommer til at spille den helt store rolle. Fremtidig forskning kan selvfølgelig bevise andet. Indtil da er vi nødt til at genanvende plastik og gerne erstatte den fossilbaserede plastik med bioplast.
For at mere plastik kan blive genanvendt skal efterspørgslen af produkter lavet i genanvendt plastik gerne stige. Det forsøger vi støtte op om ved give point for at anvende genanvendte materialer. Vi giver ingen point for at benytte almindeligt nyproduceret oliebaseret plastik.
Tænk cirkulært – cirkulært design
Skal vi i mål med et full-blown cirkulært system indenfor plastik, så skal designere og producenter tænke på adskillelse og genanvendelse helt fra begyndelsen. Det gør sig gældende hvad end der er tale om brugskunst, møbler, tøj eller emballager. Når brands sikrer sig at deres produkter kan genanvendes har de taget et kæmpe skridt imod en cirkulær verden, hvilket vi også tildeler point for, når vi udvælger brands.
Andre problematikker ved plastik
Der kan skives meget mere om plastik, men det må blive en anden gang. Så helt kort vil jeg blot opfordre til at minimere brugen af plastik generelt, da meget plastik indeholder hormonforstyrrende stoffer. Når der skal bruges plastik, så gå efter produkter i genanvendt og biobaseret plastik, som designet til at være genanvendelige.
Hvis du vil vide mere her, så se den fine dokumentar: Hvorfor Plastik? fra DR.