Mafundi

Farvestrålende boliginteriør skabt i mødet mellem dansk design og afrikansk håndværk 

Mafundi står for håndlavet slow interiør, som kombinerer traditionelt afrikansk håndværk med dansk design. Resultatet er autentiske og smukke produkter, som tilføjer det nordiske hjem varme og personlighed.

Hos Mafundi går design og bæredygtighed hånd i hånd. Alle produkter er fremstillet efter fair trade principper af forskellige kvindegrupper og lokale kooperativer i Kenya.

Kom tættere på Mafundi

Bag Mafundi, der blev stiftet i 2018, står Ravi Christensen. Ravi har boet det meste af sin barndom og ungdom i Østafrika. Med sig har han Tine Bach, som er designer med en stor kærlighed for det autentiske håndværk.

For Mafundi går design og bæredygtighed hånd i hånd. Produktionen skal tage hensyn til naturen, og dem, der laver Mafundis produkter, skal kunne leve af deres arbejde og derigennem kunne skabe sig en god tilværelse.

Hos Mafundi er bæredygtighed ikke en add-on i forretningsmodellen, men selve grundlaget og omdrejningspunktet i virksomheden.

Mafundis produkter er lavet med omhu. De er fremstillet i hånden af mindre kooperativer og kvindegrupper i Kenyas forskellige landdistrikter. De udvalgte partnere bruger den type værktøj, som de har brugt igennem generationer

De traditionelle håndværksteknikker, der ellers er gået i arv fra mor til datter og fra far til søn i generationer er i fare for at svinde bort. Når du køber et produkt fra Mafundi er du med til at holde Kenya traditionelle håndværkstraditioner i live.

Trævarer fra Kamba folket

Mafundis trævarer stammer fra et lokalt kooperativ i Kenyas centrale højland. Området er hjemsted for Kamba folket, som er berømte for deres træskæring. Kooperativet sikrer træskærerne en fair løn og gode arbejdsvilkår så de selv og deres familier samt lokalsamfundet drager fordel af deres færdigheder.

Bomuld fra Pendeza kooperativet nær Victoriasøen

Østafrika producerer noget af verdens fineste bomuld og har desuden en lang tradition for håndvævning. Det er imidlertid et håndværk, som er under stigende pres eftersom der investeres mindre og mindre i dyrkningen af bomuld af høj kvalitet. Samtidigt er det også blevet vanskeligere at afsætte bomuldsprodukter på indenlandske og internationale markeder.

Mafundi arbejder sammen med Pendeza, et vævekooperativ i Kisumu i det vestlige Kenya nær Victoriasøen. Pendeza har i mere end 35 år renset, spundet, farvet og vævet bomuld til tekstiler af højeste kvalitet.

Baseret på sin selvhjælpsstrategi hjælper Pendeza udsatte kvinder og unge ved at oplære dem i håndværket og giver dem derved mulighed for at tjene til sig selv og deres familier. Resultatet af den langsommelige og manuelle forarbejdningsproces er bomuldstekstil af usædvanlig høj kvalitet med lang holdbarhed.

Håndflettede kurve fra Machakos i det østlige Kenya 

Mafundis kurve er flettede i hånden af fibre fra planten Sisal-Agave af en kvindegruppe i Machakos i det østlige Kenya. De fleste kvinder er beskæftigede som bønder og flettearbejdet er derfor primært et supplement til landbrugsarbejdet i den tørre årstid.

Typisk fletter kvinderne mens de passer børn, når de mødes med andre kvinder for at snakke og under madlavningen.

Håndværket giver kvinderne en vigtig ekstra indtægt. De sidste år, hvor mange områder har været ramt af tørke og høsten ofte har slået fejl, giver kurvefletningen kvinderne en økonomisk sikkerhedsnet. Typisk investeres den ekstra indkomst i landbruget eller i børnenes uddannelse og fremtid.

Øvrige samarbejdspartnere

Mafundis produkter er syet på den Fairtrade certificerede systue Kiboko Leisure Wear i Nairobi, Kenya.

Inderpuderne er danskproducerede hos Søms i Vestjylland. Puderne er lavet af et duntæt 100 % bomuldsbetræk, der er fremstillet helt uden kemikalier. Fyldet er andefjer og dun og alle fjer er europæiske og overholder derfor alle EUs strenge krav med hensyn til dyrevelfærd. Puderne er herudover OEKO-TEX® certificerede.

SØMS har gennem mange år udvist en høj grad af socialt ansvar.  SØMS har modtaget kommunens integrationspris, da over halvdelen af medarbejderstaben er af udenlandsk herkomst.