Hør

Vi elsker naturlige tekstiler. De byder på en helt anden komfort og holdbarhed. Ligesom de som regel er bionedbrydelige i modsætning polyester og nylon. Hør er et velkendt naturmateriale, som blandt andet bruges i tøj og boligtekstiler. Generelt skelner man mellem naturlige fibre fra enten dyr eller planter – i dette tilfælde fra hørplanten – og kunstige fibre, der kommer af olie. Kunstige fibre udvundet af olie bruges til fx akryl, polyester og elastan. Disse fibre er ikke bæredygtige, da olien ikke kan fornyes igen og igen. Det kan planter derimod. 

Hør er en af de ældste planter, der har været brugt til tekstilfremstilling. Som slutprodukt er hør super fugtabsorberende og termoregulerende. På mange måder minder hør altså om hamptekstiler. Du kan læse mere om denne sammenligning, og hør generelt, længere nede på siden. 

Hvad er hør?

Hør har været brugt gennem århundrede, og i gamle dage blev spindhør dyrket i Danmark. Det naturlige materiale fremstilles af hørplanten og dens stilk. Udvindingen af fibrene fungerer på samme måde som ved hampfibre. Planten tages op med roden, så fibrene har en god længde og frøene slåes af. Så efterlades planten til forrådnelse så barken løsner sig fra fibrene. Herefter tørres planten og udvindes til spindbare hørtaver. 

Hele processen er tidskrævende og kræver en del arbejdskraft, hvilket også gør hør til en dyr fiber. Dog har hør et lavt klimaaftryk – selv når det dyrkes ved konventionelt brug. Her har planten næsten ikke brug for gødning, pesticider eller kunstvanding. 

Spindhør er altså et superafgrøde med unikke egenskaber. Frø fra hør kan også anvendes til fødevarer og medicinsk brug.  

Hør vs. bomuld

Hør er et utroligt slidstærkt materiale og mister ikke sin form efter vask. Materialet har en smuk tekstur og føles blød mod huden. Hør bruges især om sommeren da materialet er kølende og let. Men hvilke andre egenskaber har hør?

Hør opfattes især som et mere bæredygtigt materiale da man ved dyrkningen og forarbejdningen af fibrene laver et minimalt aftryk i miljøet. Derudover er hør biologisk nedbrydeligt. Hør behøver ingen kunstgødning, kunstvanding eller pesticider, som bruges i produktionen af konventionel bomuld. Lad os kigge nærmere forskellene mellem hør og bomuld.

Vandforbrug

Produktionen af hør er meget nøjsom i forhold til vand. Dyrkningen af bomuld kræver store mængder af vand, hvilket er grunden til at man ofte bruger kunstvanding. Kunstvanding belaster det omkringliggende miljø, hvis ikke spildevandet behandles. Miljøordninger som GOTS-certificeringen er med til at stille høje krav til spildevandsbehandling og forbyder brugen af pesticider.  

Sprøjtemidler

Der er ikke kun forskelle på vandforbruget i dyrkningen af hør og bomuld. Der anvendes næsten ingen pesticider i hørproduktionen, da svamp og plantesygdomme sjældent angriber selve hørplanten. I dyrkningen af konventionel bomuld anvendes der enorme mængder af pesticider, for at undgå insektangreb og plantesygdomme. Ved hør er det ikke tilfældet selvom det dyrkes konventionelt. Planten er modstandsdygtig i sig selv. 

(Kunst)gødning

Kunstgødning belaster, ligesom kunstvanding, de omkringliggende naturmiljøer. De kemiske stoffer i kunstgødningen ødelægger det naturlige miljø for dyr og planer – og samtidig kan usunde stoffer ende i fødevarer og drikkevand. Kunstgødning bruges i høj grad i dyrkningen af konventionel bomuld. Dog bruges almindelig gødning til dyrkningen af både hør og bomuld. Men udbyttet af hør er større pr. hektar end bomuld.

Hamp eller hør?

Hamp og hør minder utroligt meget om hinanden i både dyrkning, materiale, egenskaber og udseende. Hørs fibre er dog en del kortere end dem af hamp, som gør planten mere udsat i forhold til insektangreb. 

Både hamp og hør er naturligt allergivenligt, temperaturregulerende, svedabsorberende og biologisk nedbrydeligt. Men hvorfor ser vi så mere til tøj af hør end af hamp?

Hamp har i en lang årrække været ulovligt at producere i Danmark og store dele af Vesten. Fra 1961 til 1998 var produktionen af hamp ulovligt grunden indholdet af THC, som er det euforiserende stof i hampplanten. Efter 1998 blev det igen lovligt at dyrke industrihamp. I Danmark produceres der dog primært hamp til eksempelvis byggebranchen, men også til fødevare, medicin og hudpleje.  

Mens hamp var ulovligt at dyrke gik ikke bare dyrkningen men også udviklingen i står. Hør produktionen forsatte og traditionen for hør har levet godt og længe i bl.a. de sydeuropæiske lande.

Hverken hamp eller hør har kunnet konkurrere med bomuld. Der med sit store pesticideforbrug har kunnet øge sit output. Desværre har det haft store miljømæssige konsekvenser.

Læs mere om forskellen på konventionelt og økologisk dyrket bomuld

Produkter med hør

Flere danske brands har taget hør til sig. Materialet er også ved at få en renæssance. Med rette fristet man til at skrive. Hør er naturligt, temperaturregulerende og slidstærkt. Hør kan dyrkes næsten uden brug af kunstvanding, kunstgødning, pesticider og er derfor næsten økologisk hvad end det er certificeret økologisk eller ej. Vi godkender derfor både produkter af konventionelt dyrket og økologisk dyrket hør. Når der er vished for gode arbejdsforhold naturligvis. Du finder blandt andet kjoler og shorts i den skøn blanding af økologisk bomuld og hør fra Grobund. Til de yngste arbejder Kitt også med hør. Hendes hør er deadstock og restpartier fra andre brands. 

Kilder:. 

  • Renttøj.dk