Hvad er TENCEL? Er det bæredygtig?

TENCEL™ er et af fremtidens materialer. Ultrakort er TENCEL™ skabt af fornybare og naturlige ressourcer. TENCEL™ har flere gode egenskaber i brug. Tøj i TENCEL™ er bl.a. silkeblød, åndbart, allergivenligt og slidstærk. Bliv endnu klogere på TENCEL™ herunder. Vi vil bl.a. belyse:

  • Hvilke råvarerne, der anvendes til TENCEL
  • Det lukkede kredsløb, som er kendetegnet ved produktion af TENCEL
  • Hvordan TENCEL kan og allerede anvendes til tøj
  • Om TENCEL er mere bæredygtigt end polyester?
  • Om TENCEL er mere bæredygtigt end bomuld?
  • Fordelene ved tøj og tekstiler lavet i TENCEL
  • Ulemperne ved tøj og tekstiler lavet i TENCEL

Hvilke råvarer bruges til TENCEL

TENCEL™ laves af træ. Ja! Du læste rigtig. Det lyder måske utroligt, at det hårde materiale træ kan omdannes til silkebløde tekstiler. Ikke desto mindre fremstilles TENCEL™ af primært eukalyptus og birkekvas. Alle materialerne kommer fra bæredygtigt skovbrug. Og bærer enten en FSC certificering eller en tilsvarende certificering.

Det er ikke uvant for tekstilindustrien af benytte træfibre til fremstilling af tøj. Faktisk har man siden midten af forrige århundrede lavet viscose af bl.a. bambus. Processen kræver, at de hårde træfibre blødgøres og nedbrydes i kemibade. Processen til fremstilling af viscose er forældret, ekstremt forurenende og yderst ureguleret. Der findes uden tvivl fabrikker, som har mere styr på deres spildevandshåndtering end andre, men det er ikke et krav. Når produkter er laet af viscose har vi forbrugere derfor ingen chance for at vide hvorvidt den bluse, som vi ønsker at købe er ekstremt forurenende eller blot mindre forurenende.

Som konsekvens har forskere i mange år arbejdet på at skabe mere miljøvenlige tekstiler. Et af disse materialer er TENCEL™. Faktisk kaldes TENCEL™ og TENCEL™ lyocell, da lyocell teknisk set er den overordnede betegnelse. Den eneste forskel er, at TENCEL™ kommer fra én bestemt producent. Nemlig østrigske Lenzing. 

Hvordan produceres TENCEL™?

Det er lyocell processen, som

Lyocell og TENCEL™ altså af naturlige materialer. Omdannelsen af træ-fibre til tekstilfibre sker i et lukket kredsløb . Det betyder, at kemi og vand genanvendes. Således holdes forurenet spildevand væk fra naturen. De udvundne tekstilfibre spindes efterfølgende til tekstiler.

Ofte vil du også se benævnelsen TENCEL™ Lyocell på den tekstil, som er produceret hos Lenzing. Læs mere om Lenzing, deres materialer og produktionsmetoder.

Hvordan TENCEL™ anvendes til tøj og tekstiler

Bluser og skjorter i Tencel 

Bluser og skjorter i Tencel er lette og åndbare. Hos esmé studios har de arbejdet med Tencel igennem flere år. De skaber spændende og let løstsiddende bluser og skjorter i Tencel. Deres stil er afslappet, ung og feminin. Esmé studios benytter som regel den fastvævede tencelkvalitet i 100% Tencel. Kvaliteten er let, slidstærk og åndbar. Den fastvævede 100% Tencel kan ikke strække sig, hvorfor det er vigtigt at designe skjorter og bluser med plads til bevægelse. Det er netop sådan stilen hos esmé studios er. 

Hos CONJSUS har de også arbejdet med Tencel igennem flere år. Deres serie af skjorter i Tencel er også lavet i fastvævet 100% Tencel. Skjorterne i Tencel fra CONSJUS laves udelukkende til kvinder. Stilen er klassisk og elegant. Er du på udkig efter en langtidsholdbar skjorte i Tencel, så tjek udvalget hos CONSJUS.

Kjoler og nederdele i Tencel

Kjoler og nederdele i Tencel kan bruges til både hverdag og fest. Flere brands hos Danish Fair Fashion har taget TENCEL™ Lyocell til sig. Heriblandt Grobund og esmé studios. De 2 brands har også skabt flere smukke kjoler i tencel. 

T-shirts i Tencel 

T-shirt i Tencel er som skabt til at være det inderste under en skjorte, strikbluse eller en kjole. Tencel er temperaturregulerende og kan absorbere mere fugt. Ofte blandes Tencel med en smule elastan for at give elasticitet og en god pasform. Som t-shirts kan du også opleve at Tencel blandes med bomuld. Kvaliteten falder rigtig flot og holder farve og form godt.

Hos CONSJUS finder t-shirts til ham og hende i blød TENCEL™. Stilen en enkel og nordisk. Farverne er klassiske. T-shirts i TENCEL™, er et godt alternativ til bomuld. De har samme bløde fornemmelse mod huden, men har dertil de gode temperaturregulerende egenskaber. 

Basic wear, toppe og leggings i Tencel

Grobund har introduceret en lækker serie af basis wear i Tencel. Der er t-shirts, toppe i flere længder i Tencel. Serien indeholder også et skønne leggings i god pasform. Kvaliteten brugt i Grobunds basic wear serie i Tencel er en smørblød kvalitet bestående af 95% TENCEL™ Lyocell og 5% elastan. Find serien her: Grobund

Jeans og bukser i Tencel

Bukser og jeans i Tencel er ikke så udbredt endnu. Det findes dog lidt. Hos os er det bl.a. esmé studios, som har et par styles med i deres kollektion hver sæson. Stilen er god til både kontorjob og cafetur. 

Som noget helt nyt findes der også jeans med TENCEL™ Lyocell. Disse finder du hos Why7. Det første par jeans med TENCEL hedder Dansk. Det er et par klassiske old-school boyfriend jeans, lavet i 40 % TENCELTM og 60 % økologisk bomuld.

Er TENCEL™ mere bæredygtigt end polyester

Netop polyester og bomuld er det best udbredte materialer til tekstiler. Polyester er desværre blevet verdens mest udbredte materiale brugt til tøj. Det er trist fordi polyester udvides af olie og kræver enorme mængder energi og kemi for at blive til tøj. Bomuld, som engang var det mest udbredte materiale er nu verdens anden mest udbredte tekstil.

Er TENCEL™ mere bæredygtigt end bomuld

Bomuld er langt bedre mod huden og mere åndbar, men desværre en meget plads- og vandkrævende afgrøde. Tilmeld er de konventionelle bomuldsdyrkning, som er langt den mest udbredte storforbruger af pesticider og tilhørende GMO teknologi.

Der er med andre ord hårdt brug for langt mere miljøvenlige materialer, som også er behagelig og

Fordele ved tøj i TENCEL

TENCEL™ materialet kan være smørblødt som den fineste bomuld eller let som silke alt efter, hvordan det bearbejdes. TENCEL™ kan defor anvendes bredt

Temperaturregulerende og absorberende silkebløde tekstiler

Strukturen i TENCEL™ Lyocell og anden Lyocell har små fine huller mellem fibrene. Disse gør materialet åndbart og temperaturregulerende. TENCEL™ Lyocell og anden Lyocell er desuden langt mere absorberede end f.eks. bomuld. Derfor er tøj lavet af TENCEL™ Lyocell et rigtig godt valg, som det inderste lag.

Dertil skal også nævnes, at TENCEL™ Lyocell og anden lyocell kan laves i flere forskellige kvaliteter. Nogle er silkelignende og florlette tekstiler andre er bløde næsten bomuldslignende tekstiler. TENCEL™ Lyocell har derfor mange anvendelsesmuligheder. Og du kommer helt sikkert til at støde på materialet flere og flere steder.

Bionedbrydeligt

TENCEL™ Lyocell produceres af naturlige og fornybare ressoucer. Efter endt brug kan tøj produceret af materialet tilmed indgå i naturens kredsløb igen. TENCEL™ Lyocell er nemlig både komposterbart og bionedbrydeligt.

Det lyder måske mærkeligt, og vi skal naturligvis også bruge vores tøj så længe, som det er muligt. Når tøjet er slidt op, er det dog en fordel, at tøjet er bionedbrydeligt, hvis det ikke længere kan genanvendes. F.eks. vil tøj i polyester forblive i naturen i mange mange år, præcis som en plastikpose. Lossepladser verden over fyldes ikke bare med emballage, men også tekstil. Begge dele forurener desværre både verdenshavene og naturen. 

Ulemper ved tøj i TENCEL

Tøj lavet i TENCEL™ tåler ikke vask ved 60 grader. Herhjemme er det udbredt at vaske bl.a. undertøj, håndklæder mm. ved 60 grader for at slå bakterier ihjel. TENCEL™.

llink til videnskab.dk –

https://videnskab.dk/sporg-videnskaben/skal-underhylere-vaskes-ved-40-eller-60-grader

Læs mere om hvorledes TENCEL™ vaskes her.