Lyocell – hvad er det og hvorfor er det bedre?

Lyocell_tencel_hvad_er_regeneret_cellulose_fibre_træ_bæredygtige_tekstiler_miljøvenlige_bedre_

Lyocell er et af fremtidens materialer. Lyocell er baseret på naturlige og fornybare træfibre, som omdannes til funktionelle og holdbare tekstiler. Lyocell produceres via en skånsom og miljøvenlig proces. Mere om selve lyocell produktionen senere.

Lyocell er i princippet det samme som TENCEL™, men TENCEL™ er et beskyttet varemærke, der stammer fra en bestemt fabrik. Læs mere om TENCEL™ her.

Både lyocell og TENCEL™ produceres af naturlige råvarer. De primære råvarer er eucalyptus og birkekvas. Omdannelsen af de hårde træ-fibre til bløde fibre, som kan spindes til tekstil, sker i et lukket kredsløb. I det lukkede lyocell kredsløb genanvendes kemi og vand. Ved lyocell produktionen lukkes, der altså ikke spildevand ikke ud i naturen.

Bliv klogere på produktionsprocessen bag lyocell længere nede på siden. Først skal skal I se lidt fra det allerede fine udvalg af tøj i lyocell.

Tøj i lyocell

De seneste år har en del danske og internationale brands taget både lyocell og TENCEL™ til sig. På det danske marked er TENCEL™ varianten meget udbredt. Derfor vil der ofte stå TENCEL™ på tøjets hangtag, mens materialebeskrivelsen ofte hedder lyocell eller TENCEL™ lyocell.

Udvalget af tøj i lyocell spænder bredt. Du finder efterhånden alt fra undertøj i Lyocell til kjoler, skjorter og bukser i lyocell. Hos CONSJUS finder du bl.a. tidsløse skjorter og t-shirts fra i lyocell. Hos Organic Basics finder du undertøj til både ham og hende i lyocell. Du finder også skjorter, t-shirts, shorts og bukser i Lyocell hos Organic Basics. Hos Organic Basics er stilen ung og enkel, mens Grobunds, som også har et stort udvalg af bluser, nederdele og kjoler i lyocell er mere feminin. Alle 3 mærker arbejder med TENCEL™ lyocell varianten.

Hvordan føles tøj i lyocell?

Lyocell er ikke blot en kvalitet. Slutproduktet kan væves og behandles på mange måder, så forskellige kvaliteter og funktioner opnåes. Lyocell kan være fastvævet og let, så det føles som silke. Lyocell kan også være kraftigere, så passer bedre til shorts og bukser. Sidst men ikke mindst kan det også blandes med andre materialer for at opnå helt specielle funktionaliteter. Lyocell blandet med en smule elastan giver et materialer, som er fleksibelt, let og åndbart. Materialet er ideelt til undertøj og basistøj som toppe og t-shirts.

Som et par væsentlige egenskaber er tekstiler i lyocell tøj er åndbare og temperaturregulerende.

Undertøj i Lyocell – hvor finder jeg det?

Undertøj i Lyocell og TENCEL™ lyocell er kommet for at blive. Hvad end du er på udkig efter undertøj til ham eller hende er der flere mærker at holde øje med.

Hos Organic Basics kører det med en blanding af 95% lyocell TENCEL™ og 5% elastan. Du vil findende undertøj i lignende kvaliteter andre steder. Materialet er let, svedtransporterende og slidstærkt. Blandingen af lyocell og elastan er elastisk og holder en god pasform. Vær opmærksom på at Lyocell kvaliteter holder sine egenskaber bedst ved vask på 30-40 grader. Du skal derfor ha’ vaskemiddel, som vasker effektivt ved disse temperaturer. Hvilket også er bedre for miljøet.

FLYT ALT DET MED SPECIFIKKE KATEGORIER AF TØJ TIL SEPERATE BLOGOPLÆG – undertøj, kjoler. skjorter, sportstøj mm.

BH’er og dameundertøj i Lyocell fra Organic Basics

Find et lille men fint udvalg af forskellige BH’er og andet undertøj til kvinder hos Organic Basics. Organic Basics’ undertøj i lyocell er lavet i TENCEL™ lyocell varianten. Designet er smukt, enkelt og anvendelige. De fleste modeller findes i op mod 12 forskellige farver. Størrelserne spænder fra XS til XL.

Se Organic Basics udvalg af tøj i tencel lyocell(reklamelink) 

Hvem er Organic Basics

Organic Basics et ungt dansk tøjbrand, som sætter bæredygtig tænkning i centrum for alt. Det betyder, at Organic Basics kun vælger materialer, der værner om vores miljø. Derudover samarbejder Organic Basics kun med fabrikker, der også bekymrer sig om deres miljøpåvirkning. Foruden at arbejde med Lyocell TENCEL™ er arbejder de genanvendte materialer og størstedelen af sortimentet er GOTS certificeret.

Undertøj til mænd i lyocell fra Organic Basics

Undertøj til mænd i lyocell fra JBS

Organic Basics tøj i lyocell til kvinder og mænd

Udover CONSJUS og Grobunds udvalg af tøj i lyocell og Tencel, kan du også se Organic Basics store udvalg af lyocell og Tencel.

Organic Basics er et brand, som sætter bæredygtig tænkning i centrum for alt. Det betyder, at Organic Basics kun vælger materialer, der værner om vores miljø, og at Organic Basics kun samarbejder med fabrikker, der også bekymrer sig om deres miljøpåvirkning. 

Se også Organic Basics udvalg af tøj i Tencel lyocell (reklamelink). 

Er der forskel på lyocell og TENCEL(TM)?

I princippet er TENCEL(TM) og lyocell det samme. Lyocell er den brede fællesbetegnelse. Lyocell defineres ved de naturlige råvarer og den lukkede proces.

Mere om produktionen af tekstiler fra regenererede cellulosefibre

Lyocell og TENCEL laves af regerenrede cellulosefibre. Det betyder at plantefibre omdannes til bløde tekstilfibre via en kemisk proces. Det er en helt anden proces end de naturlige og klassiske uld- og bomuldstekstiler. Her spindes der i stedet for en tråd af den oprindelige råvarer. De regenererede fibre nedbrydes og sættes sammen på ny, som et helt nyt materiale med helt andre funktioner end den oprindelige råvare. 

Forskellen på viscose og lyocell 

Den oprindelige metode til at omdanne plantefibre til tekstilfibre er viskoseprocessen. Viskose er på den måde forløberen til de nyere og mere miljøvenlige alternativer: Lyocell, TENCEL, EcoVero, model mm. Med viskoseproduktionen er der dog ingen garanti for at den anvendte kemi genanvendes. Ligesom viskose produktion ej eller har grav om genanvendelse eller rensning af spildevand. 

Ved produktion af lyocell er det et krav at vand og kemi holdes i et lukket kredsløb. 

Forskellen på lyocell og tencel 

Det er produktionsstedet, der afgør om materialet hedder lyocell eller Tencel. Materialerne har fuldstændigt de samme egenskaber. TENCEL er lyocell, men lyocell er ikke TENCEL. Navnet TENCEL er nemlig et beskyttet varemærke ejet af Østriske Lenzing. Østriske Lenzing er førende indenfor udvikling af miljøvenlige tekstiler.

Forskellen på lyocell og EcoVero viscose

EcoVero viskose stammer også fra østriske Lenzing, som har satset på flere teknologier til at skabe en lang række af mere miljøvenlige materialer.

EcoVero er kort sagt baseret på FSC og PEFC certificerede råvarer. Det betyder at skovdriften er bæredygtigt tager hensyn til biodiversitet, dyreliv og arbejdsforhold.

Omdannelsen af de certificerede træfibre sker med mindre brug af vand og kemi. EcoVero tekstilerne er tilmed certificeret med EU blomsten, som er det Europæiske modstykke til vores Svanemærke. Slutproduktet er ikke nødvendigvis svanemærket, men størstedelen af produktionsprocessen lever op til de skrappe miljøhensyn, som EU blomsten og Svanemærket kræver. For at produktet mærkes med EU blomsten eller Svanemærket skal det pågældende tøjmærke vælge at betale for certificeringen. Ikke alle vælger det til selvom de har valgt de mere miljøvenlige materialer. 

EcoVero minder mere om viskose i udtrykket og i holdbarheden. Det er et let og slidstærkt materialer, som holder form og farve godt. Det kan bruges til både skjorter, bluser og sågar også bukser og jakker.