Er økologisk bomuld mere bæredygtigt end konventionelt bomuld? Det er er spørgsmål du helt sikkert har spurgt dig selv. Er du overbevist om at økologisk bomuld er mere bæredygtigt end konventionelt dyrket bomuld, så er du helt sikkert også blevet udfordret på din overbevisning. Er det ikke noget med at økologisk bomuld brugere mere vand og mere plads end konventionelt bomuld? Det og meget mere forsøger vi at svare på her.
Er økologisk bomuld mere bæredygtigt end konventionelt bomuld?
For at være helt ærligt er der mange facetter af bæredygtighed. De seneste 5 år er opmærksomheden på bæredygtighed steget. Gudskelov. Debatten handler imidlertid rigtig meget om klima og CO2 belastninger, fordi vi igennem mange år har udledt alt for meget CO2. Vores klima er under forandringer og CO2 udledning er en kæmpesynder. Bæredygtighed handler bare om meget mere end CO2 og klima. Hvad med:
- Plastikøerne i verdenshavene
- Mikroplastforurening
- Udpining af landbrugsjorden
- Social ulighed
- Spildevandsforurening fra landbrug og produktion af tøj, plastik, elektronik
- Olieudslip
- Nedbrænding af regnskove
- Forsuring af verdenshavene
- Masseudrydelse af dyr
Produktion af bomuld og tekstiler har indvirkning på størstedelene af de 9 elementer af bæredygtighed ovenfor. Derfor kan man ikke kun kigge på CO2 påvirkningen af produktionen af henholdvis økologisk bomuld og konventionel bomuld.
Fordelene ved økologisk bomuld?
- Ingen brug af GMO afgrøder
- Ingen brug af pesticider
- Mindre kunstvanding
- Større biodiversitet
- Sundere og mere modstandsdygtig landbrugsjord
- Bedre arbejdsmiljø
- Mindre sundhedsrisiko for landmændene og arbejdere på marked
- Omkringliggende arealer kan bruges til dyrkning af fødevarer
Bruger økologisk bomuld mere vand?
Vandforbruget er den helt store udfordring for bomuld generelt. Bomuld er en ekstremt tørstig afgrøde. På verdensplan siges det at bomuld bruger xxxx af vandresserven… Men er økologisk bomuld, så mere tørtig?
Skriv også om regionale forskelle
Måske vi ikke skal bruge mere bomuld end vi gør idag. Det stigende behov for tøj skal erstattes af tøj lavet i langt mere miljø og klimavenlige materialer, som ideelt set også er genanvendelige og nedbrydelige og laves af fornybare ressourcer.
Læs blandt andet om TENCEL og Lyocell.
Udleder økologisk bomuld mere CO2?
Økologisk tøj er først og fremmest lavet af tekstiler, som har naturlig oprindelse. Råvaren er dyrket skånsomt og uden brug af pesticider. De er alle åndbare materialer, som er rare at have på. De mest gængse materialer er bomuld, uld og hør. Dertil har bambus vundet frem de seneste år. Du vil også kunne finde lidt tøj i hamp, men det er minimalt.
Når du vælger økologisk tøj er du med til at sikre en renere natur, bedre arbejdsforhold og større biodiversitet. Men økologisk tøj er ikke blot bedre for naturen, kravene til dyrevelfærd er strengere og slutproduktet er renere, hvilket er sundere for dig og mig.
Økologi alene er ikke ensbetydende med ingen kemi i slutproduktet. Hele processen med at komme fra økologiske råvarer til færdige kjoler, bløde t-shirts og lune strikbluser er nemlig lang. Udover at stille krav til råvarerne, er det derfor også vigtigt at sikre, at den efterfølgende behandling sker uden skadelig kemi. Kriterierne bag udvælgelse af varer til Danish Fair Fashion & Living sikrer, at alle brands, tager de økologiske principper alvorligt i hele processen. På den måde undgår du kemi i slutproduktet og naturen skånes for unødvendig kemi ligesom sikkerheden er højere for tekstilarbejderne.
Køb økologisk luksus strik Le Pirol og Another View, blødt afslapnings- og yogatøj fra Yogamii, smukke kjoler, nederdele og skjorter i økologisk bomuld fra Grobund. Til mændene har CONSJUS lavet en serie af klassiske skjorter i den dejligste økologiske bomuld. Se også de fine t-shirts til både mænd og kvinder fra CONSJUS.
Organic Basics økologiske tøjudvalg til kvinder og mænd
Udover Le Pirol, Another View, Yogamii og CONSJUS og Grobunds mfl. udvalg af tøj i økologisk bomuld og uld, kan du også se Organic Basics store udvalg af økologisk tøj.
Organic Basics er en webshop som sætter bæredygtig tænkning i centrum for alt – det betyder, at Organic Basics kun vælger materialer, der værner om vores miljø, og at Organic Basics kun samarbejder med fabrikker, der også bekymrer sig om deres miljøpåvirkning. Når Organic Basics siger, at bæredygtighed er deres omdrejningspunkt, mener de det er den eneste måde, at handle på.
Se Organic Basics økologiske tøjudvalg til kvinder ved at klikke her (reklamelink) og deres økologiske tøjudvalg til mænd her (reklamelink).
Find mere viden om forskellen på konventionel og økologisk bomuldsproduktion længere nede.
Hvorfor er økologisk produktion bedre?
Økologiske tøj er som sagt lavet af naturlige materialer. Disse materialer dyrkes enten som afgrøder eller stammer fra dyrehold. Det er bomuld, som udgør langt størstedelen. Omkring 1% af jordens landbrugsareal bruges til dyrkning af bomuld.
Hør, bambus og hamp kan dyrkes næsten uden pesticider selv i den konventionelle form. Derfor udgør disse ikke så stort et problem, som bomuld. Selvom bomuld kun dyrkes på 1% af jordens landbrugsareal forbruger bomuldsproduktionen 3% af drikkevandsreserven og 14% af jordens samlede pesticideforbrug.
Økologisk bomuld bruger 91% mindre vandforbrug
Økologisk bomuld er ofte blevet udskældt for at have et lavere udbytte. Det er dog ikke helt retfærdigt. Har man de meget kortsigtede briller på, kan man helt sikkert finde en GMO-bomuldstype, som over et eller to år giver et imponerende udbytte. Desværre har det efter få år vist sig ikke at fortsætte. I stedet for er fattige bomuldsbønder efterladt ruinerede med udpinte markeder og ingen penge til nye afgrøder. Se meget mere om affæren i videoen nedenfor.
Videoen er næsten en lille mini-dokumentar. Den kommer rigtig godt omkring forskellen på konventionel og økologisk dyrkning af bomuld. Herunder hvad det betyder for lokalområdet, klimaforandringerne, vandforbruget mm. Den konventionelle dyrkning af bomuld udpiner jorden og kræver et langt større vandforbrug. Vandforbruget er nemlig hele 91% mindre på økologisk bomuld.
Mere modstandsdygtig overfor klimaforandringerne
De økologiske systemer arbejder med naturen i stedet for mod naturen. Pesticider og GMO er forbudt. Ved rotation af afgrøder fra sæson til sæson holdes jorden sund og næringsholding. Det bevirker desuden, at jorden er mere modstandsdygtig mod tørke og oversvømmelser, som vi desværre ser mere og mere af i takt med klimaforandringerne tager til.
Sidst i videoen får du også en gennemgang af de største certificeringer på bomuld og andre økologiske tekstiler.
Lav en god kop kaffe og sæt dig godt tilrette. Det er trods alt lettere at se en film end at læse.
Video via engelske hubbub
HUBBUB er en engelsk organisation, som ønsker at oplyse og inspirere for at ændre samfundet i en mere bæredygtig retning.