5 bud på film og dokumentarer om modeindustrien

Uanset om du har levet bæredygtigt længe, eller måske først lige har startet din rejse mod en mere bæredygtig livsstil, så er det altid fedt at lære mere og blive inspireret. Derfor har vi i dette indlæg samlet vores anbefalinger til 5 gode film/dokumentarer/serier, der handler om tøj- og modeindustrien. Vi synes bestemt, de er værd at tage et kig på. 

Vi synes, dokumentarer og film er gode, fordi man nemt kan blive eksponeret for en masse information. Du slipper for at researche og læse dig til den viden, da det ofte kan være mere omfattende og tidskrævende i den travle hverdag. I dokumentarer og film er den viden samlet, og du får et bredt overblik over et givent emne. Hos Danish Fair Fashion & Living vil vi gerne gøre det nemt for dig. Og med denne lille filmguide kan du bare læne dig tilbage i sofaen og lade informationerne komme til dig. Og så vil vi mene, at det gør en god historie mere levende og personificeret, når den fortælles gennem videoklip og billeder. 

Et bredt udvalg

Du kan her i indlægget finde bud på både korte serie-afsnit, som nemt kan ses når man lige har et kvarters pause her og der. Men der er også forslag til længere og mere dybdegående dokumentarer, som kan ses på en regnvejrsdag, når man har sat sig godt til rette i sofaen med en kop kaffe.

Nogle af dokumentarerne har et mere dystert og kritisk blik og tager os med ind i de mørke afkroge af modeindustrien. De har til formål at oplyse og skabe opmærksomhed. Men der er også forslag til serier, der prøver at fange de positive sider, og som vil fortælle den gode historie om dem, der gør en god og vigtig indsats for mennesker og miljøet.  

Tag et kig på vores 5 forslag herunder! 

The True Cost

The True Cost er en velkendt og ikke mindst omdiskuteret dokumentar omkring modebranchen. Her bliver du virkelig præsenteret for bagsiden af branchen. Dokumentaren er fra 2015 og er instrueret af Andrew Morgan. Den stiller sig kritisk over for moden og hele modeindustrien, idet den dykker ned i de sociale og miljømæssige problemstillinger, som industrien er karakteriseret ved. Prisen for det tøj, vi køber, er blevet reduceret igennem årtier, men det har været på bekostning af mennesker og miljøet.   

Filmen er bygget op af nogle stærke og barske billeder. Så man får virkelig et indblik i, hvordan modeindustrien har påvirket mennesker og kloden på en negativ måde. Man ser både klip fra den trendy catwalk, men også fra de mørkeste slum-kvarterer. Vi er tilbøjelige til at sige, at nogle af billederne faktisk giver en klump i maven. Men ikke desto mindre er det en øjenåbner, for fænomener som fast fashion og køb-og-smid-væk-kultur er ikke uden konsekvenser. Filmen sætter spørgsmålstegn ved, hvem det er det i sidste ende går ud over. 

Der har dog været blandede reaktion på filmen. Den får bl.a. kritik af modeekspert, Vanessa Friedmann, for at sætte lighedstegn mellem fast fashion og mode. Hun påpeger, at langt fra alt mode produceres på samme måde som fast fashion, der produceres i sweatshops. Det faktum må man have i mente, når man ser filmen.

Man kan godt sidde tilbage efter filmen med en følelse af at være handlingslammet og modløs. Men selvom filmen kan fremstå som en skræmmekampagne for nogle, skal den mere tages som et oplæg til handling. Og der er altså mange brands, også danske, der producerer ordenligt og gør det i gode materialer. Mange af dem har vi samlet her på hjemmesiden. Så tag et kig rundt og opdag alle de skønne brands.  

Dokumentaren tager 1t 32m, og kan ses på https://truecostmovie.com/watch/the-true-cost mod betaling på cirka 41 DKK. 

Når tilbud dræber

En prisvindende dansk dokumentar fra 2006, der er lavet af journalist Tom Heinemann. I dokumentaren går Heinemann under dække som indkøber for et fiktivt firma, og tager til Indien for at undersøge tekstilernes rejse, inden de ender på hylderne hos os i Danmark. Men det er bestemt ikke en rejse uden konsekvenser og barske sandheder. For tøjet og tekstilerne bliver lavet på bekostning af tekstilarbejderes helbred og liv. Og det samme gælder for miljøet. 

Dokumentaren henvender sig dog også til forbrugerne. Den vil informere forbrugerne, og håber på, at forbrugerne kan se, at de også har et ansvar i kampen mod bedre forhold for tekstilarbejderne. 

Dokumentaren har været vist i over 30 lande på internationale filmfestivals, og er herhjemme blevet sendt på DR. Den er dog ikke tilgængelig der længere, men kan findes gratis på platformen vimeo https://vimeo.com/459235183. Varigheden er 57.16 minutter. 

Fashion Scapes

Efter at have arbejdet sammen om dokumentaren The True Cost lancerede filminstruktør, Andrew Morgan, og medskaber og kreativ direktør for Eco-Age, Livia Firth, en serie af korte dokumentarer kaldet Fashion Scapes. Serien har fokus på de positive historier fra modeindustrien, som skaber muligheder og giver håb. 

Dokumentar-serien består indtil videre af 5 forskellige dokumentarer med hvert deres fokus på dele af modens forsyningskæde. Livia Firth tager verden rundt og møder de mennesker, der arbejder med produktionen af tøj, i sin søgen efter fabrikker og fibre, der tillader kloden at sætte grænser.

Videoen ovenfor er traileren til seriens første afsnit "Forever Tasmania". Her besøger Livia uld-dyrkere i Tasmanien, som kæmper en brav kamp for miljøet. Alt for meget produktion går i den forkerte retning med øgede mængder og oliebaserede, syntetiske fibre. Derfor arbejder uld-dyrkerne ambitiøst med bevarelse af ressourcerne, og kautionerer ved at hjælpe med at genskabe landskabet, og passer på miljøet og fibre til fremtidige generationer. 

Afsnit 2: Artisans Guatemaya

I andet afsnit møder Livia tekstilarbejdere i Guatemala. Der er over 1 million tekstilarbejdere i Guatemala, der producerer håndlavet mode og tekstiler, og hvis kultur rummer en arv og et håndværk med enormt stor værdi. 

Afsnit 3: The Diamonds of Botswana

Tredje afsnit handler om Livia, der nu besøger Botswana, hvor hun lærer om betydningen af diamantminedrift i et land, hvor man har udgravet nogle af verdens mest kostbare sten. Dette afsnit undersøger, hvordan en industri, som er historisk omdiskuteret, kan arrangeres, så den fungerer i sammenspil med mennesker og planeten. 

Afsnit 4: A Living Wage

Det fjerde afsnit kombinerer tekstilarbejdernes stemme med top professionelle jurister i arbejdet for menneskerettighederne, og kampen for at få en EU-lovgivning for at sikre tekstilarbejderne en fair leveløn. Livia og Andrew besøger og taler med tekstilarbejdere og aktivister, som de har holdt kontakt med, og hører deres historie. 

Afsnit 5: A Circular Economy (netop udkommet 20/9-21)

For nylig er der udkommet et nyt afsnit i serien Fashion Scapes, som handler om cirkulær økonomi. Livia dykker ned i den cirkulære økonomi, og afslører den falske cirkulære industri, samt hvordan mode-produkter, baseret på konstant og stigende mængde af plastik, fanger os i en lineær økonomi med fossile brændstoffer. 

Filmene er ganske gratis og ligger frit tilgængelige på Youtube eller kan tilgås via Fashion Scapes egen hjemmeside: https://www.fashionscapes.co.uk. Hvert afsnit har en overskuelig længde, og de varer kun lige omkring 15 minutter. 

The Next Black

"This is not a film about what's new, it's about what's next". The Next Black er en dokumentar, der bringer designere, innovatører og ledere fra hele verden sammen til en åben diskussion omkring emnet 'tøj'. Dokumentaren udfordrer hele konceptet omkring tøj, og måden, det bliver fremstillet på. Den tager et kig på, hvordan udviklende tekstiler og teknologier påvirker skabelsen af tøj. Og så søger den at øge vores forståelse for, hvad folk har på - i dag og i morgen. 

For at forbedre forbrug og produktion er vi nødt til at have en forståelse for et produkts fulde livscyklus. The Next Black undersøger hele den miljømæssige påvirkning på produktionsprocesser, helt fra dyrkning af materialer, til indfarvning, vaskning og transport af dem. Og så undersøger den også, hvor mange tekstiler vi køber.

I dokumentaren møder man nogle af de virksomheder, der går forrest i forhold til at skabe fremtiden for vores tøj. Man kan møde velkendte mærker som Adidas og Patagonia, men man præsenteres også for mindre initiativer, bl.a. BioCouture, der arbejder for at producere tøj uden at generere giftigt affald. Eller virksomheden Studio XO, der former fremtiden for tøj ved at skabe tøj, der ændrer form, pasform og farve alt efter bærerens præference. 

Filmen er cirka 47 minutter lang, og kan ses helt kvit og frit her: https://www.aeg.co.uk/archive/the-next-black/#146530 

Modens mønsterbrydere

Modens mønsterbrydere er en dansk serie med 4 afsnit, hvor man følger fire danske mønsterbrydere, der bruger deres tøj til at sige noget. Hver især kæmper de for at give plads til forskellighed, bæredygtighed og langsommelighed, samtidig med at de dyrker håndværket og traditionen. Udover at hylde de forskellige designeres tilgang til, og opgør med, fast fashion, søger serien at sætte fokus på dem, der tager sig tiden til at vælge ordentlige materialer, producerer under fair forhold, og som har en dybere mening med det, de designer.  

Hvert afsnit tager kun lige omkring en halv time, og kan sagtens ses uafhængigt af hinanden. De er alle inspirerende på hver deres måde, idet de byder ind med forskellige forslag til at bryde med moden og arbejde mere bæredygtigt. 

Se alle fire afsnit af "Modens mønsterbrydere" gratis på dr.dk: https://www.dr.dk/drtv/serie/modens-moensterbrydere_230972 

1. Lærke Bagger 

I seriens første afsnit møder man designer Lærke Bagger, der skaber farvestrålende strik ud af gamle garnrester. Hun lader ikke rester gå til spilde, og hun køber sjældent nyt garn, men bruger det, hun har liggende i forvejen. 

2. Bettina Bakdal

I andet afsnit følger man Bettina Bakdal, der arbejder med vintage silketørklæder og gamle gardiner, som hun selv bruger tid på at gå ud og opkøbe. Ud af dem skaber hun de smukkeste og mest unikke kjoler. 

3. Line Sander

Line Sander er også designer, og hende følger man i tredje afsnit, som omhandler hendes quilt. Hendes quiltede jakker bliver syet lokalt, og hun indsamler selv materialerne, som er gamle quiltede tæpper fra USA. 

4. Frederik Taus

I seriens sidste afsnit er fokus på designstuderende Frederik Taus, som skaber tøj, der gør op med normerne omkring, hvordan vi skal gå klædt. Dette afsnit har dog mere sit fokus på diversitet frem for bæredygtighed, men er ikke desto mindre stadig inspirerende. 

Lyst til at lære mere? 

Måske giver nogle af filmene anledning til nogle spørgsmål og undringer, eller også har du måske bare lyst til at dykke endnu mere ned i modebranchens kompleksiteter? I så fald vil vi også gerne henvise til nogle gode platforme, som kan lede dig videre i din søgen.  

Nogle af dokumentarerne har et par år på bagen, og de sidste par år er der sket en stor udvikling indenfor bæredygtighed i modebranchen. Hvis du har lyst til at følge med i, hvor modebranchen er i dag, så vil vi anbefale dig at følge med hos rådgiver og debattør, Tanja Gotthardsen. Tanja har bloggen Secondhand First, der fungerer som en forbrugeroplysningsplatform, hvor hun klæder læserne på til et mere kritisk forbrug. Desuden kan du også finde hende på Instagram under eget navn, @tanjagotthardsen. Der deler hun også ud af hendes gode råd og viden omkring bæredygtighed og modebranchen. 

Læs også gerne vores eget blogindlæg, der handler om, hvor modebranchen er i dag, efter den ulykke der skete i Rana Plaza i 2013. Der er helt bestemt sket en del i branchen, også siden den ulykke, men der er også stadig et stykke vej endnu før vi er i mål. 

Det kan også være, at du, efter at have set nogle af dokumentarerne, sidder tilbage med spørgsmålet: Kan mode overhovedet blive bæredygtigt? Vi er kommet dig i forkøbet og har spurgt bæredygtighedsekspert og modeblogger Johanne Stenstrup i blogindlægget Bæredygtig Mode. Mulighed eller Utopi?, som du også finder her på siden.

Tak for at læse med her i indlægget!