Tårnhøje etiske ambitioner bag GROBUND

Grobund_tøj_ejere

Mød de to hjertevarme og ambitiøse søstre bag ét af Danmarks absolut mest bæredygtige og etisk bevidste tøjmærker.

Se videoen med det ærlige interview om GROBUND længere nede.

Læs videre og få hele historien om de to kvinder bag virksomheden.

Velklædt til hverdag

GROBUND, som holder til i Viborg drives af de de to søstre Katrine Zederkof og Mette Andersen. GROBUND er et kompromisløst brand, som designer og producerer elegant hverdagstøj til kvinder, mænd og børn. Stilen er på en gang afslappet og elegant. Materialerne er naturlige og designet tager højde for en moderne livsstil. En livsstil hvor overgangen mellem arbejde og fritid er flydende.

 grobund_kjole Grobund Kjolen den med detaljen i henna GOTS certificeret bomuld Økologisk Fair Fashion Bæredygtig Mode

 

Et ønske om at gøre verden bedre

Igennem flere år snakkede de to søstre om hvor fantastisk det ville være at skabe noget sammen. Katrine, som er designansvarlig, har flere års erfaring fra modebranchen. Mette, derimod medbringer flere års erfaring fra kommunikations- og reklamebranchen. På den måde er de et godt match. 

Ideen til konceptet bag GROBUND begyndte at tage form i takt med, at de to kvinder hver især stiftede familie. Helt naturligt begyndte de at stille spørgsmålstegn ved hvilken verden, det er vi efterlader til vores børn.

Som hos mange andre vordende og nybagte forældre voksede interessen for økologi. Der blev købt både økologiske fødevarer og økologisk børnetøj. Som andelen af økologiske varer voksede i de to hjem indså de to kvinder, at de manglede økologisk tøj til sig selv. Børnetøj fandtes der allerede en del af, men udvalget til voksne var begrænset. Meget begrænset endda. Således blev grundstenen til GROBUND lagt. 

For Mette og Katrine handlede de økologiske tilvalg om mere end deres egne familiers sundhed og sikkerhed. For dem var og er økologien også vigtig i forhold til at sikre en renere natur, renere drikkevand og større biodiversitet.

I samme forbindelse har den lille iværksættevirksomhed også forsøgt at sætte fokus på de mange truede insekter herhjemme. For hvert køb af en vare i deres insekt-kollektion medfulgte poser med blomsterfrø i foråret 2019. I efteråret 2019 forsatte de kampagnen ved at deltage i Danmark Planter Træer.

Se et lille udsnit af kollektionen med de fine illustrationer af bl.a. den udrydningstruede humlebi, vandkalven og eghjorten.

 Grobund Manfred T-shirt økologisk bomuld organic cotton GOTS certificeret Stribet langærmet t-shirt økologisk bomuld GOTS certificeret Grobund Fair Fashion Bæredygtig mode

Fra økologisk til etisk

I opstartsfasen stod det hurtigt klart, at økologi ikke var svaret alene. Emner som arbejdsforhold, dyrevelfærd og miljøbelastning fyldte og fylder stadig meget hos den lille to-mandsvirksomhed. 

Opstarten af virksomheden blev baseret på få styles af udelukkende GOTS certificerede materialer fra en GOTS certificeret produktionen. GROBUND gør ikke noget halvt. Derfor blev GROBUND tilmed selv GOTS certificeret, hvilket betyder, at der i hele værdikæden tages hensyn til mennesker, miljø og dyrevældfærd. Det gælder helt fra marken til produktet overgår til kunden. Alle led certificeres hvortil der pågår løbende kontrol. 

GOTS står for Global Organic Textile Standard. Det er kort sagt en holistisk økologisk certificering, som anvendes på materialer af naturlig oprindelse. Læs mere hos Global Standard.    

Altid på jagt efter mere bæredygtige materialer 

GROBUND er fuldt ud bevidste om at naturmaterialer som uld og bomuld ikke altid er de mest miljøvenlige valg. De økologiske varianter sikrer helt sikkert en renere natur og bedre biodiversitet som beskrevet ovenfor. Dertil er uld og bomuld fantastiske materialer, som kroppen kan ånde i. Tøj i uld og bomuld kan tilmed holde længe, hvis det behandles korrekt.  

GROBUND's udgangspunkt med GOTS certificeret produktion i rene naturmaterialer er et godt og vigtigt afsæt. Der er fjernet forurening fra pesticider, farvestoffer, blødgører og arbejdsvilkårene helt fra bonden på marken til kvinden på systuen er kontrolleret og certificeret. 

Alligevel vil Mette og Katrine gerne tage deres virksomhed endnu videre i en bæredygtig retning. Derfor har de stille og roligt introduceret forskellige styles i Tencel. Tencel produceres af FSC certificeret træ bl.a. eucalyptus og birk. I et lukket system omdannes træfibererne til bløde fibre, som kan spindes til garn. Tencel minder om silke og viscose og kan laves i flere kvaliteter. Tekstilerne er åndbare og holdbare. Vi kommer uden tvivl til at se endnu mere til materialet i fremtiden.

GROBUND har introduceret Tencel i flere styles og i flere kvaliteter . Se et udpluk af deres sortiment nedenfor. 

   

GROBUND er i konstant dialog med deres leverandører, for at sikre at udvalget af bæredygtige materialer hele tiden bliver større og større. De oplever endda ofte, at de sammen med andre af de danske bæredygtige brands, stiller krav, som udvikler leverandørene.

Hør meget mere om GROBUND's tilblivelse, deres tætte leverandørsamarbejde og deres udfordinger med at producere bæredygtig i interviewet nedenfor.

Fra græs til tekstil

Foruden at arbejde med deres leverandører samarbejder GROBUND også med Birgit Bonefeld, som er tekstilbiolog og en af Danmarks førende forskere indenfor tekstil. Birgit er ansat ved Agro Business Park og har bevist, at man kan lave tekstil af græs.

Faktisk bruger Birgit og hendes kollegaer et restprodukt fra foderproduktionen til at danne de såkaldte regenererede tekstilfibre. Det foregår i en proces, som kort fortalt minder om processen fra Tencel. Det lyder måske langt ude, men den slags forskning er essentiel for, at vi i fremtiden får en bæredygtig modebranchen. 

En skrædder og en tekstforfatter

Katrine er uddannet skrædder. Dertil har hun en bachelor i Arkitektur og Design. Intet under at æstetik og pasform går så fint hånd i hånd hos GROBUND. 

Mette har en baggrund i reklamebranchen, hvor hun igennem en årrække har arbejdet som projektleder og tekstforfatter. 

Sammen er de to søstre et godt makkerpar, som på rekordtid har skabt sig et stærkt navn indenfor den bæredygtige del af modebranchen. Det ligger begge kvinder dybt på sinde at skabe en ny fortælling om modebranchen. En historie, der rummer både ansvarlighed, etik og værdighed.

Se GROBUND's samlede kollektion, som også indeholder flere styles til børn.

Grobund mini - kjolen i gurkemeje med blomster GOTS certificeret økologisk bomuld   Grobund mini - Kalle sweat med insekt print GOTS certificeret økologisk bomuld Grobund mini - skjorten den med høj hals og blomster GOTS certificeret økologisk bomuld 

Skriv dig op til vores nyhedsbrev nedenfor, hvis du vil have direkte besked, når nye interviews er klar.