Cirkulær økonomi - ENKL laver genanvendeligt boliginteriør

ENKL_møbler

Cirkulær økonomi er grundstenen i firmaet ENKL. Det danske møbel- og interiørbrand, er startet af Kristian Gatten og Lasse Tamberg. De har en filosofi om at ændre på den lineære ´take-make-dispose model, som er det mest brugte i møbelindustrien. For dem giver det ikke mening, at vi smider møbelmateriale ud, når det kan genanvendes.

Cirkulær økonomi er en model for bæredygtighed indefor produktion. Kort fortalt er der et hieraki indenfor hvilket man skal forsøge at skabe nogle materiale loops. Jo mere man benytter rene fraktioner i sit design, desto lettere er det at få cirkularitet igang. Eksempelvis er det en barriere at bruge lim til at samle møbler med. Det er langt bedre at designe sig ud af problemet - eller fx skrue det sammen.  

Du kan læse meget mere på Ellen MacArthurfoundations side.

Med afsæt i principperne i den cirkulære økonomi ønsker ENKL, at deres møbler skal kunne bruges igen, når de har udtjent deres levetid i den form de er skabt. Derfor kan møblerne skilles ad i rene materiale fraktioner. Det handler simpelthen om at holde materialerne i cirkulation. Så de råstoffer der er udvundet cirkulerer i nye produkter, i stedet for at vi driver rovdrift på naturen og skovene. Det er en model, som tænker på hele samfundet i en bæredygtig forstand og ikke blot det enkelte salg. Den cirkulære økonomi er derved med til at sikre naturen til næste generation.

Cirkulær økonomi hos ENKL

Som frontløbere indenfor cirkulær økonomi har Kristian og Lasse sat sig for at gøre noget ved sagen i eget firma. De tilbyder at købe møblerne tilbage til enhver tid for 10% af vejledende købspris. På den måde vil de hjælpe forbrugeren med at lede materialerne tilbage i et cirkulært kredsløb. De to iværksættere arbejder efter tre principper. Det første er; lav et design, som får spild og forurening til at forsvinde. Det andet er; behold produkter og materialer i brug. Det sidste er; at regenerere naturlige systemer.

Det er essensen af bæredygtighed. Derfor er vi hos Danish Fair Fashion & Living glade for samarbejdet med ENKL.

Bæredygtige Substans

Senest har ENKL i 2020 indrettet Restaurant Substans som ligger på øverste etage af Pakhusene på Aarhus Ø. Restauranten er en Michelin restaurant uden fine fornemmelser. Ejerne ønsker nemlig at skabe en uformel stemning med sublime madoplevelser. Stedet er indrettet med inspiration i 1960’ernes stilrene arkitektur, i enkle og naturlige materialer og ENKL har formået at skabe et varmt og vellykket miljø. 

Restaurenten er 

Enkl_restaurant_substans