Dokumentaren 'The True Cost' ændrede alting...

I en serie af interviews går vi tæt på en række danskeres holdninger og vaner i forbindelse med mode og bæredygtighed.

I denne omgang har vi mødt Camilla, der er designstuderende og passioneret fritidsblogger indenfor bæredygtighed, til en snak om hendes vej ind i bæredygtighed og hvordan hun kobler modsætningerne mode og bæredygtighed.

filme_true_cost_ændrede_alt

Hvor er bæredygtig mode vigtig for dig?

Helt klart på miljøfronten, det er absolut vigtigst for mig. Vi har så travlt med at ødelægge planeten vi bor bo, så jeg går højt op i, at det tøj jeg køber ikke er med til at ødelægge og opbruge nødvendige ressourcer for vores planets eksistens. Jeg vil ikke være med til at sende giftige kemikalier ud alle mulige steder i verden, bruge olie, der er en meget knap ressource, til at lave nyt tøj. Det holder bare ikke i det lange løb. Jeg vil ikke have unødvendig plastik og kemi i mit tøj som jeg bærer så tæt på kroppen og som kommer i berøring med så mange mennesker før det lander hjemme i mit klædeskab. Simple as that. 

 Hvordan kom du igang og hvornår startede du?

Jeg har så længe jeg kan huske altid interesseret mig for mode og design. Jeg har bare været en rigtig tøsepige, med kjoler, farver og elsket håndarbejde og andre kreative fag. Samtidig fik jeg i løbet af mine teenageår en stor interesse for klima, miljø og bæredygtighed. Jeg kan huske jeg så en serie på DR1 eller TV2, hvor et hold tog ud i private hjem og hjalp dem til, hvordan de kunne nedsætte deres CO2 udledning. De skiftede elpærer ud, fik folk til at cykle, slukke for strømmen osv. Det blev jeg bare utroligt grebet af. I en alder af 13/14 år. Så da jeg for to år siden fandt ud af at modeindustrien var en kæmpe klimasynder, så var jeg nødt til at tage handling. Alt vendte inden i mig. Jeg læste alt hvad jeg kunne, undersøgte hvem der var derude og hvordan markedet for bæredygtig mode så ud. Jeg så dokumentaren “The True Cost”, og derfra var der bare ingen vej tilbage. 

 Hvordan vil du beskrive din stil?

Uuuuh.. Min stil er meget blandet, men den er primært præget af, at jeg elsker at have behagelige og løstsiddende ting på. Den kan gå fra at være meget feminin og farverig til at være sporty og sort/hvid. Så jeg synes selv jeg rammer et ret bredt spektre, men den hælder nok mest til den feminine side.

 Hvad ligger du vægt på når du køber et stykke tøj? 

Helt klart anvendelighed og materiale! Jeg er vild med en god udfordring, så jeg styler ting på kryds og tværs. Men jeg elsker altså bare når et stykke tøj har en masse og god anvendelighed. Det gør det meget nemmere at have på og få brugt sammen med resten af ens garderobe. Et stykke tøj, jeg føler der kræver jeg køber mere nyt tøj, det er bare et NO GO. Og som i forrige spørgsmål med komforten, så betyder materialet også rigtig meget for mig. Det skal være rart at have på og rart at røre ved ellers så undgår jeg, helt per automatik, det pågældende stykke tøj. Det skal bare være rart at have på hele dagen, bevæge sig i osv. Ellers så ryger pointen rigtig hurtigt for mig. Og der er jo bestemt intet bæredygtigt i at have et stykke tøj hængende i skabet man på ingen måde bruger. 

Hvad er dine 3 bedste bæredygtige tøjkøb og hvorfor?

Mine tre bedste bæredygtige køb er for det første mine basisitems fra Organic Basics. Jeg elsker både mine t-shirts og mit træningstøj derfra. Det holder altså bare. Det er gode og behagelige materialer, og så er det gode simple styles, der nemt indgår i resten af min garderobe. 

Dernæst må det være min taske fra RainTree, der er er fairtrade og lavet ud af plastik fra plastikflasker. Den bruger jeg virkelig meget. Til træning, til overnatninger og til skole. Listen er lang. 

Til sidst tror jeg då må være min hoodie fra Sawy Copenhagen, der snart skifter navn. Men deres grå unisex hoodie er jeg virkelig glad for. Den kan bare lige det jeg vil have den skal kunne. Jeg kan hurtigt og nemt tage den på med stort set hvad som helst og så er den super komfortabel.

Har du et favoritsted at shoppe bæredygtigt tøj?

Det har jeg faktisk ikke. Jeg shopper meget online hos de individuelle brands, for så ved jeg, at jeg kan finde hele sortimentet. Den eneste butik jeg sådan rigtigt har brugt er RES-RES på Nørrebro.

Dertil er jeg glad for at der endelig er en spiller (Danish Fair Fashion) som vil samle mange ægte bæredygtige brands ét sted. 

Hvad er idag din største udfordring i forhold til at købe bæredygtigt tøj?

Min største udfordring er at finde brands jeg synes passer til min stil. Der er super mange skønne brands derude, men de rammer mig ikke helt stilmæssigt. Jeg leder meget selv, men det kunne være rart at få dem samlet ét sted.  

Hvor stor en del af dine tøjkøb i dag vil du vurderer er bæredygtige valg? 

Alle sammen! 100%. Der er ikke et tøjkøb der ikke er bæredygtigt på den ene eller den anden måde. Jeg går ikke tilbage til det konventionelle.

Mit bedste råd til andre som gerne vil igang

Tag det roligt. Du behøver ikke skifte hele garderoben ud. Bare tag et skridt ad gangen. Start fx med dit undertøj, strømper og andre basisvarer. Der er masser af skønne, bæredygtige alternativer. Og husk at læse grundigt op, for det kan være en vildrede. Her tænker jeg i den grad også på certificeringer. Der bliver skrevet meget, men ikke alt er lige troværdigt.

 

Du kan læse meget mere om Camillas rejse på hendes blog Sustainable Fashion Freak og Instagramprofil, der går under sammen navn.