Familie vender fast fashion ryggen

I en serie af interviews går vi tæt på en række danskeres holdninger og vaner i forbindelse med mode og bæredygtighed.

I første omgang har vi mødt Pia, som er mor til 3 og passioneret fritidsblogger indenfor bæredygtighed, til en snak om hendes og familiens vej ind i bæredygtighed og hvordan de kobler modsætningerne mode og bæredygtighed.  

Pia Moreconscious Fair Fashion Familie Bæredygtig Mode

Fra fast til slow fashion

Igennem de senest 4-5 år har familien fra Århus gradvist lagt deres liv om til en mere bevidst og bæredygtig livsstil. Et af de første områder som familien satte fokus på var deres tøjvaner.

Hvorfor er bæredygtig mode vigtig for jer?

Vores rejse hen imod at leve mere bæredygtig startede helt klart med, at vi gerne vil være med til at værne om vores jordklode og minimere det fodaftryk som vi efterlader. 

Igennem de seneste 10 års debat om klima og CO2 aftryk er det langsomt gået op for mig at mine valg spiller en kæmpe rolle i klimapåvirkningerne. Vi kan ikke læne os tilbage og vente på at de andre gør noget. I Danmark har vi et enormt forbrug af goder, spiser alt for godt og rejser alt for meget. Det ville vi først om fremmest gerne lave om på selv og i den forbindelse begyndte jeg at følge forskellige blogs og begyndte også så småt at blogge om vores rejse for derigennem at inspirere mit netværk. 

Hvordan kom du igang og hvornår startede du?

For 4-5 år siden begyndte vi at kigge på vores fødevarevalg og rejservaner, men ret hurtigt gik jeg også igang med at undersøge tøjbranchen og sikke en øjenåbner jeg fik. Jeg var mildest talt i chok. 

Tøjbranchen er den anden mest forurenende industri i verden og arbejdsforholdene er slaveagtige på mange af de fabrikker, hvor det tøj der sælges i helt almindelige danske butikker produceres.

Jeg blev direkte flov over mine egne valg igennem mange år. Dernæst blev jeg flov på menneskehedens vegne. Tænk at vi inddirekte støtter så uanstændigt ringe arbejdsvilkår for at kunne udtrykke vores "personlige stil" oftest totalt påvirket af fast-fashion mastodonterne.

Hvad ligger du vægt på når du køber et stykke tøj? 

Hos os er det vigtigt at man har det godt i det tøj man har på. Her tænker jeg primært på at det føles rart, men også at man synes at det er flot. Tøj man ikke kan li' ender i bunden af skabet og det er ikke bæredygtigt ligegyldigt hvor ansvarligt det så er produceret.

Foruden at vælge nye varer, som er bæredygtigt og fair produceret, så kigger jeg ofte second hand til både mine 3 børn og mig selv. I starten oplevede jeg, at det var svært at holde én stil eller rettere finde tøj, der passede godt sammen, fordi jeg kiggede meget second-hand. Jeg havde svært ved at finde nyproduceret tøj som var ansvarligt fremstillet. 

Der er heldigvis kommet flere kanaler, der forhandler brugt tøj i alle prisklasser til både børn og voksne. Dertil er der også kommet flere bæredygtige brands på markedet og andre igen har konverteret til f.eks. GOTS certificeret produktion. 

Idag synes jeg klart, at det er nemmere at finde flot bæredygtigt tøj der passer sammen og i mange flere stilarter end for bare 2 år siden. 

Hvad er dine 3 bedste bæredygtige køb

Jeg har faktisk ret mange bæredygtige fund i min garderobe. Det samme gælder for mine børn. Sidste sommer købte jeg f.eks. en hel pose tøj til min datter gennem Reshopper. Flere ting var hjemmelavede og min datter faldt pladask for flere ting.

Mine absolutte favoritter er dog en vintage Mulberrytaske, 2 næsten ubrugte FC Barcalona trøjer til min søn og senest har jeg fundet en super fin blondetop i genbrug i forbindelse med en sommerhustur i ved Vestjylland.

 

Dertil er vi også blevet rigtig glade fo flere af de nyproducerede bæredygtige tøjmærker som Stinne Gorell, Grobund og Lepirol til begge os voksne. Dertil har jeg længe været vild med Relove and Roses' kimonoer, kjoler, skjorter mm. lavet af genanvendte silkesarier fra Indien. 

Har du et favoritsted at shoppe bæredygtigt tøj?

Jeg shopper oftes online hos de individuelle bæredygtige brands, da jeg ikke kan finde alt vores bæredygtigt tøj samlet ét sted - hverken online eller offline her i Århus. Måske det er anderledes hvis man bor i København.

Hvad er idag din største udfordring i forhold til at købe bæredygtigt tøj

Der er vist 3 ting, som stadig udfordrer mig i forhold til at få skabt en mere komplet bæredygtig garderobe til hele familen. Den første er sko. Her kender jeg nogle få bæredygtige brands og forsøger derudover at købe sko der er produceret i Europa, men ærligt talt mangler jeg stadig at sætte mig ind i området.

Dernæst er undertøj til mig selv en udfordring. Jeg har prøvet et par bæredygtige alternativer lavet af bl.a. bambus, men jeg er ikke helt solgt. 

Den sidste udfordring er at jeg stadig en sjælden gang i mellem laver impulskøb. Hvis der er 70% på et stykke tøj, som jeg synes er flot, så kan jeg stadig falde i uden at tænke over hvordan det passer ind i resten af min garderobe eller hvordan det iøvrigt er produceret. Det vil jeg faktisk gerne blive bedre til at undgå. 

Et område som jeg fandt svært i starten var at lade være med at købe nyt når vi skulle til en stor fest eller lign., men idag er jeg blevet god til at se hvad der er i skabet først og det er altså mega tilfredsstillende. 

Hvordan vil du beskrive din stil?

Jeg har ikke rigtig én stil. Det er jeg vist for lidt mode-menneske til. Jeg går med det jeg godt kan li'.

Hvis jeg skal sætte ord på så er min stil nok en slags casual klassisk med et moderne hippietvist. Dertil har jeg en stor kærlighed for strik og i særdeleshed hjemmestrik. 

Hvor stor en del af dine tøjkøb idag vil du vurderer er bæredygtige valg 

Måske 65-75 procent. Men dertil skal nævnes at jeg stadig har meget tøj som ikke er ansvarligt produceret, fordi det mest bæredygtige er at bruge det man allerede har.

Mit bedste råd til andre som gerne vil igang

Man skal bare kaste dig ud i det og accepter at alt begyndelse er svær. Her tænker jeg bl.a. på at man laver fejl som for eksempel at købe noget ikke bæredygtig impulsivt den ene måned og noget bæredygtig som aldrig bliver brugt den næste. Det er helt naturligt i processen med at prøve nye brands af. 

Dertil vil jeg anbefale, at man efterspørge bæredygtighed i butikkerne og taler med venner og familie om emnet for at sætte gang i holdningsændring. 

Læs mere om familiens rejse mod et mere bevidst og bæredygtigt liv på bloggen more.conscious og instagram more.consciuos.aarhus.