FSC certificeringen for og imod

Bæredygtighed er på alles læber og hånden på hjertet er det er nemt at blive lidt små-forvirret. Vi ønsker at gøre det let at vælge bæredygtigt. Derfor vil vil gerne dele så meget af den viden, som vi har opsamlet igennem vores arbejde. I dette blog-indlæg stiller vi skarpt på FSC certificeringen. FSC står for Forest Stewardship Counsil, men hvad dækker det over? Kan jeg stole på det og hvad er FSC certificeringens styrker og svagheder?

Hvorfor_vælge_FSC_certificerede_produkter_møbler_plakater_øreringeUltrakort sikrer FSC ordningen bæredygtigt skovbrug, som sikrer at vi har sunde skove fulde af biodiversitet om mange år. FSC certificeringen kontrollerer, at skovejere behandler skovene med respekt. Du er derfor med til at vægte skovens miljø højt, når du køber FSC-certificerede produkter. Du bidrager til at beskytte truede arter og udsatte områder. Samtidigt sikrer du også et minimalt fodaftryk i naturen.

Ikke alle ved det, men FSC-certificeringen er ret holistisk certificering, som fokuserer på både miljøvenlighed og social ansvarlighed. FSC møder bred opbakning fra blandt andet miljøorganisationer verden over. Det er en certificering, som vi også vægter højt, når vi udvælger produkter. Certificeringen er ikke perfekt og dækker ikke alt, hvilket vi kommer ind på senere. 

Hvilke produkter bærer FSC mærket?

Idag finder du FSC mærket på en lang række af produkter ligefra papirvarer til køkkenredskaber og møbler. Det FSC certificerede træ og papir finder dog også ind mere utraditionelle produkter som f.eks. smykker. Et spændende eksempel er øreringene fra Grube Graphics. Det er øreringe skåret i tyndt FSC certificeret birkefiner.  

Øreringe i FSC certificeret træ 

Øreringene fra Grube Graphics er ikke bare FSC certificerede. Efter de er skåret ud er de bejdset og dekoreret med bionedbrydeligt glimmer. Det er et helt unikt design, som tilmed beviser at det ikke behøver være kedeligt selvom man arbejder seriøst med bæredygtighed. Klik på billedet nedenfor, hvis du vil se mere fra Grube Graphics

Grube_graphics_øreringe_FSC_træ_bling_bionedbrydeligt_glimmer

 

Grube Graphics øreringe fremstilles i hånden i Danmark.   

Stole, opbevaring og andre møbler i FSC certificerede materialer

Er du på udkig efter innovative møbler i FSC certificerede materialer, så besøg MULGEO Copenhagen. De laver produkter af FSC-certificerede materialer. De multifunktionelle Box-Chairs findes i 4 forskellige størrelse, så de kan bruges på børneværelset, i teenagerværelset, som ekstrastol ved spisebordet eller som barstor. 

Mulgeo Box-Chair er produceret i FSC baseret kraftliner. Stolene er genanvendelige og kan omdannes til papir efter endt brug. De er på den måde designet til til kunne indgå i et cirkulært kredsløb af kostbare ressourcer. 

MULGEO copenhagen har også designet en lampe, bøjler og en vasketøjskurv. Alt sammen i FSC certificerede materialer. Se mere om produkterne ved at klikke på billedet nedenunder. 

Mulgeo_furniture_FSC_møbler_box_chair

Plakater på FSC certificeret papir

Lot Winther producerer sine plakater på FSC-certificeret papir. Produktionen foregår desuden her i Danmark.

Udforsk udvalget af æstetisk kunst i naturlige og afdæmpede farver ved at klikke på billedet nedenfor. Motiverne afbilder på autentisk vis, skønheden i den kvindelige krop. Men også andre motiver sniger sig ind i Lot Winthers legende univers. Mærk hvordan Lot Winthers poetiske plakater kan sænke roen i sine omgivelser.  

Lot_winther_poetisk_kunst_plakater_FSC_papir_tryk

Er du til mere farverig og grafisk kunst med bæredygtige budskaber? Worldhugger provokerer på den helt rigtige måde, med deres farverige plakater. Også her anvendes der FSC-certificeret papir og plakaterne er desuden produceret hos KLS Pureprint, som er Cradle to Cradle certificeret. 

Worldhugger_FCS_cradle_to_cradle_certificeret_poster_plakat_bæredygtigt_livsstil

Hvad betyder det at være FSC certificeret?

FSC er en international mærkningsordning til træ og papir. Når du, som forbruger, vælger FSC-certificerede produkter, er du med til at sikre naturen og de sociale forhold i skovene. Du støtter de skovejerne, som behandler deres skove med respekt. I FSC certificeringen vægtes skovens miljø højt. Der fældes f.eks. ikke mere træ, end at skoven kan nå at reproducere sig selv. FSC mærkningen er vigtig for at opretholde livsnødvendige skovområder, som er essentielle i CO2-regnskabet. Træ og papir er en fornybar ressource, som tilmed generelt set er CO2-venligt. Når det er FSC-mærket, har det også en ansvarlig oprindelse.

Ifølge en artikel fra FAO i 2010 forsvinder der hvert år skov svarende til et areal på 3 gange Danmarks størrelse. Derfor er ordninger som FSC så vigtig. 

Foruden at sikre at skoven kan reproducere sig selv sikrer FSC-certificeringen også at skovens træer fældes nænsomt med hensynstagen til skovens plante og dyreliv.  Sjældne planter bevares og vandløb beskyttes. Ligesom dyr, der er afhængige af skovens ressourcer, beskyttes gennem fredning af særlige områder. 

Udover at fokusere på de miljømæssige aspekter, så lægger FSC-certificeringen vægt på social ansvarlighed. F.eks. beskytter FCS de indfødte- og lokale befolkninger i skove rundt om i hele verdenen. De indfødte har sikret ret til at bruge skovene. Det er også kutyme at den lokale befolkning får også lov til at arbejde i skovene, hvorfor de kan få en indtægt. Sidst men ikke mindst bruges en del af den samlede indtægt på at støtte lokalsamfundet omkring skovene.

I en FSC-certificeret skov får skovejeren en fair pris for sit træ. Dette gør, at skoven bliver drevet med omtanke, så skovejerne fortsat kan tjene penge på den. Modsat Fairtrade-certificeringen handler man FSC-certificeret træ på normale markedsvilkår. FSC-certificeringen er respekteret og har bred opbakning af flere miljøorganisationer, som WWF, Verdens Skove og Greenpeace.  

Styrker og svagheder ved FSC certificeringen

Generelt set er FSC certificeringen en stærk og meget anerkendt mærkningsordningen. Den er også vokset til at være en af de ordninger, som virkelig mange mennesker kender. Det i sig selv er en styrke. Derudover tager FSC ordningen både højde for miljøhensyn, sikrer biodiversitet og arbejder for gode arbejdsforhold i skovene. Alt i alt er det en rigtig god certificering at gå efter, når man gerne vil støtte op om en grøn og bæredygtig omstilling. 

Bæredygtigt skovbrug og tekstil 

Tøj lavet af træ har været en realitet i mange år. Viscose laves f.eks. af træ og du er sikkert stødt på bambus-viscose. Bambus viscose, som ofte fejlagtigt blot kaldes kaldes bambus, er mange steder er udråbt, som et bæredygtigt vidunder-materiale. Sandheden er bare den at der er ingen garanti for at det anvendte bambus er fældet bæredygtigt. Ligesom der heller ikke er garanti for at der er taget højde for biodiversitet eller sociale forhold i bambusskovene. Det er dog fuldstændigt korrekt at bambus vokser hurtigt og på den måde har et stort potentiale, men er det nok? En anden vigtigt problematik ved den traditionelle viscose-produktion er det store forbrug af vand og kemi. Begge dele lukkes alt for ofte ud i lokale vandløb.

Derfor er det vigtigt at tænke over om tekstilerne, som er lavet af træfibre stammer fra certificerede skove. Du finder dog ikke FSC mærket på det tøj du køber. Derforkan du gå efter anerkendte materialer, som TENCEL  Lyocell og ECOVERO™ i stedet for. 

Tøj af FSC-certificerede træ-fibre

De to tekstil-typerne TENCEL  Lyocell og ECOVERO™ fra Østriske Lenzing™ er begge produceret af træfibre fra bæredygtig skovbrug. Træet kan være både certificeret med FSC og PEFC (Programme for the Endorsement of Forest Certification). Derudover er begge materialer produceret i et lukket kredsløb, hvor vand og kemi genanvendes. 

Bliv klogere på TENCEL  og se de forskellige kjoler, skjorter, t-shirts og bukser lavet i TENCEL™.

Læs mere om ECOVERO™ og se de forskellige styles lavet i ECOVERO™.  

Kilder & inspiration til videre læsning:

https://dk.fsc.org/dk-dk/hvad-er-fsc/fakta-om-fsc

https://www.verdensskove.org/fsc

https://vuggetilvugge.dk/viden-om/cradle-to-cradle/