TENCEL - hvad er det?

Hvad_er_tencel_tøj_i_tencel_bæredygtig_mode_CONSJUS_Why7_Grobund

Tekstil materialet TENCEL

- er en metervare, som bliver brugt til tøj. Desværre er der mange der ikke kender nok til materialer. Derfor ved de ikke, hvad de skal lede efter, når de vil købe bæredygtigt produceret tøj. Læs med her og bliv klogere.

TENCEL er et brandnavn fra den Østrigsk fabrik Lenzing. Den tekniske betegnelse er Lyocell, som kan komme fra andre fabrikker. Fælles er at den er baseret på træfibre. Det betyder at råmaterialet er træ fra fx bambus, gran eller Eucalyptus. I modsætning til fx polyester, som er lavet på råolie.

Lukket kredsløb  

Træstumperne skal omdannes til et TENCEL tekstil materiale. Det foregår gennem en mekanisk og kemisk proces, så de kan blive til fibre, der kan spindes til garn.

KEMISK? Ja, det er rigtigt nok. Man bruger kemi i denne proces. Det gør man også når man laver andre typer metervarer. Det virkelig gode og miljøvenlige ved TENCEL eller Lyocell er, at det foregår i et lukket system. Man genbruger 99% af kemikalierne, og der udledes ikke forurenet spildevand i vandløb, søer eller havet. Viskose produceres i et åbent system, med stor risiko for miljøskadelig påvirkning. Især fordi tekstiler ofte produceres i lande med svag eller ingen lovgivning på området.

Men kan være heldig at støde på bambus tekstil, der er lavet i et lukket kredsløb. Men vær opmærksom på at nærlæse vare deklarationen på bambus tøj.Det er nemlig langt fra alt der er produceret i et lukket system.

Lyocell tøj i brug

Når du har valgt TENCEL eller Lyocell, er du måske faldet for det utroligt bløde og behagelige fald i stoffet. Det har en let skinnende overflade som giver et elegant udtryk. Derfor er det brugbart både som hverdagstøj og til festlige dage.

Lyocell kan dog laves i flere forskellige kvaliteter. Nogle er silkelignende og florlette tekstiler andre er bløde næsten bomuldslignende tekstiler. Det er også utrolig dejligt at have Lyocell undertøj eller basis toppe inderst på kroppen, da det er så blødt.  

TENCEL har altså mange anvendelsesmuligheder. Du kommer helt sikkert til at støde på materialet flere og flere steder.

Der er mange gode grunde til at du kommer til at elske din nye TENCEL skjorte, bukser eller kjole:

  • Det er slidstærkt
  • Absorberer fugt, er åndbart og virker temperaturregulerende
  • Bakteriehæmmende så du kan vaske færre gange
  • Det er blødt som silke og luftigt som hør
  • Farven holder efter rigtig mange vaske

Leder du efter en TENCEL skjorte?

Find også elegante og tidløse skjorter i TENCEL hos CONSJUS. Find også t-shirts i smørblød TENCEL til både mænd og kvinder. CONSJUS er mestre i det elegante og klassiske look, som kan holde i mange sæsoner. 

CONSJUS_TENCEL_SKJORTE_TENCEL_T-shirt_Fair_Fashion

T-shirts, toppe og legging i TENCEL

TENCEL er åndbart og kan blive smørblødt, som den blødeste bomuld. Det har de udnyttet hos GROBUND og skabt en skøn serie af toppe, t-shirts og leggings i TENCEL. Brug serien som det inderste lag på kolde dage. Brug også deres toppe og t-shirts til en nederdel på en lun sommerdag.

GROBUND har arbejdet med TENCEL i flere år. Du finder derfor også et flot udvalg af af kjoler og nederdele i en skøn blanding af TENCEL og økologisk bomuld. 

TENCEL_kjole_leggings_t-shirts_toppe_nederdele_grobund_bæredygtig_mode_fair_fashion

TENCEL bukser og jeans

Why 7 Organic har skabt et par flotte og bløde jeans med 60% TENCEL. 

Organic Basics tøjudvalg i TENCEL til kvinder og mænd

Udover CONSJUS, Grobund og why 7 organic's udvalg af tøj i TENCEL, kan du også se Organic Basics store udvalg af TENCEL.

Organic Basics er en webshop som sætter bæredygtig tænkning i centrum for alt - det betyder, at Organic Basics kun vælger materialer, der værner om vores miljø, og at Organic Basics kun samarbejder med fabrikker, der også bekymrer sig om deres miljøpåvirkning. Når Organic Basics siger, at bæredygtighed er deres omdrejningspunkt, mener de det er den eneste måde, at handle på.

Se Organic Basics tøjudvalg i TENCEL til kvinder ved at klikke her (reklamelink) og deres udvalg af TENCEL til mænd her (reklamelink). 

Hvordan vasker jeg TENCEL?

Når du skal vaske tøj fremstillet i TENCEL og lyocell, skal du nøjes med at vaske på 30 grader. Det bevarer den flotte glatte overflade. Prøv iøvrigt også om du kan nøjes med at lufte dit tøj i TENCEL. 

Du kan med fordel bruge den nænsomme sensitive wash fra byoms, som indeholder probiotiske bakterier. De probiotiske bakterierne bekæmper dårlige bakterier og forebygger dårlig lugt.  

Krøller TENCEL?

Nogle oplever at materialet krøller efter vask, men generelt har det ikke udpræget tendens til at krølle som fx hør. Til gengæld er det meget let og hurtigt at glatte med et strygejern ved middel varme.

Er du blevet nysgerrig efter hvordan tøjet kan se ud? Se alle vores TENCEL styles her.