Træt af julegaveræset? Her er listen over alternative julegaver

Bæredygtige_julegaver_og_julegavetraditioner_mindre_julegavestress

December måned er over os, og det er tid til hygge… Nogle gange kan hyggen og nærværet dog godt drukne i julegaveræset og forbrugerkultur. Hvis du (også) gerne vil stå af forbrugerræset, men stadig kunne give julegaver, så har vi her en liste over alternative julegavetraditioner. Formålet er mindre gavestress mere julehygge.

Giv gaver i turnus-ordning

I kan aftale at hver person kun giver gave til én anden person på vegne af hele familien, altså:

 • Onkel A giver til Tante B
 • Tante B giver til Søster C
 • Søster C giver til Onkel D
 • Onkel D giver til Onkel A

I kan med fordel aftale et ca. budget for gaverne, så det økonomiske aspekt er på plads. Og næste år rokerer I, så man ikke giver til den samme hvert år.

Er du på udkig efter mindre gaver og synes du at det er svært at finde bæredygtige alternativer under 200-300kroner, så klik nedefor.

Bæredygtige_julegaver_på_budget_under_300_kroner_

Giv genbrugsgaver

 • Aftal at I kun giver hjemmelavede gaver eller gaver købt fra genbrug
 • Tag genbrug til nye højder ved at aftale at I kun giver jeres egne ting videre: Giv fx den der virkelig spændende bog, som du elskede at læse, men som nu står i reolen og samler støv. Eller giv et favorit-legetøj fra din barndom videre til et af de mindre familiemedlemmer. Giv nogle af de skåle, som du alligevel har for mange af, til den unge, der skal til at flytte hjemmefra.
 • Kombien: find nogle gamle ting fra loftet og restaurer/mal/poler/reparer dem – så kan der blive nyt liv til både gammelt legetøj, møbler, brugskunst m.m.

Giv hjemmelavet

 • Er du god til at tegne, kan du lave en personlig tegning til børneværelset.
 • Er du en haj til madlavning, konfekt eller bagning, kan du give nogle af de gode sager i gave.
 • Kan du strikke, så er der mulighed for håndlavede, unikke gaver. Hvis du er i tvivl om modtagerens smag, kan du altid på forhånd aftale hvad du strikker til vedkommende – eller give et gavekort til hjemmestrik.

Giv tid / oplevelser

 • Giv en oplevelse indenfor noget modtageren er interesseret i (teater, musik, markeder, workshops, foredrag m.m.). Gerne med dig selv som ledsager.
 • Giv en grøn og bæredygtig oplevelse på cykel som du kan tage på året rundt. Green Bike Tours (reklamelink) som er til stede i København, Malmø og Berlin befinder sig i en niche, da kernen i deres ture, besøg, workshops og foredrag omhandler bæredygtighed: det grønne, det økonomiske og det sociale. Green Bike Tours tilbyder både private og offentlige ture. 

  Green Bike Tours er eksperter på dette område, og deres mål er at kommunikere, hvad der bliver gjort i byerne for at gøre dem levedygtige for dets borgere. Green Bike Tours er positive fortællere, da de giver dig de gode og inspirerende historier. Da de ikke er i lommen på kommunerne, betyder det, at de tillader sig selv at være kritiske over for initiativer eller politikker i de byer, Green Bike Tours er tilstede i. Læs mere om Green Bike Tours og bestil tid ved at klikke her (reklamelink)

 • Giv årskort/gavekort til det lokale teater, museum, zoologiske have m.m.
 • Giv lektioner
 • Giv kurser, aftenskolelektioner eller workshops til dine nærmeste –fx et ølbrygningskursus til øl-entusiasten, et sprogkursus til den rejseglade eller en yoga-workshop til yogaudøveren.
 • Giv børnepasning til den travle børnefamilie. Mange småbørnsforældre vil sætte stor pris på en aften eller halv dag uden børn. Bonus hvis du samtidig giver dem et gavekort til en film, en middag eller teateroplevelse.
 • Giv din hjælp til haven eller mindre husprojekter. For haveejeren kan det være en stor hjælp at give fx en formiddag til at hjælpe med at luge, lægge fliser, grave m.m.
 • Giv din ekspertise. Er der noget du er særligt god til (fx at sy, reparere, lave grafisk design eller tegne) så kan du give et gavekort til din service.
 • Lav oplevelsesbingo i stedet for gaveudpakning juleaften: Lav tre skåle med papirslapper: Første skål indeholder papirslapper med navnene på alle gavemodtagere. Anden skål indeholder papirslapper med alle årets 12 måneder. Tredje skål indeholder papirslapper med oplevelser (tur i skoven, middag, strandtur, filmaften m. popcorn, spa-aften m.m.). Oplevelsesbingospillet består i, at hver person tager en papirslap fra hver skål og dermed har sin julegave. Fx tager du måske tre lapper hvor der står ”Farmor”, ”oktober” og ”filmaften m. Popcorn” – din gave til farmor bliver at holde filmaften i oktober. Bingospillet er slut når alle har trukket tre lapper hver. Husk at få oplevelserne skrevet i kalenderen, så de ikke glemmes!

Giv velgørenhed

 • Der er masser af gode formål der kan bruge hjælp, så du kan sagtens ønske dig et bidrag til din mærkesag. Alternativt kan du ønske dig at få selskab til dit velgørende arbejde: en ledsager til når du skal ud at samle ind eller en ekstra hånd til dit arbejde i den lokale genbrug.

Giv mindre

 • Hvis du hvert år leder efter gaven til manden m/k der har alt, så kan I jo aftale ikke at give noget overhovedet (Ja, du læste rigtigt!?!) Er der børn i familien kan det være en fordel stadig at give til dem, men at undlade de voksne.

Giv spiseligt

 • Er du træt af alle de ting der hvert år sniger sig ind og med tiden fylder dit hjem op, så kan I aftale at give spiseligt. Vi spiser alle sammen, så risikoen for at din gave kommer til at stå og samle støv er mindre, og det er relativt let at finde økologiske, bæredygtige og/eller lokale varer.

Fandt du ikke inspiration til alternative julegaver på listen? Så kig på vores shop med bæredygtige gaver til hjemmet eller tøj til ham eller tøj til hende

Bæredygtige gaveideer til boligen


Når du bring nye gavetraditioner på bordet 

Gaver skal bringe glæde, så hvis du er gået sur i det klassiske gaveræs, er der her nogle ideer at hente. Pro tip: husk at se gaver som udtryk for kærlighed og hav forståelse for andres traditioner. Server en god kop the og småkager når du nænsomt foreslår de nye julegavetraditioner for dine nærmeste. Julegaver behøver ikke stå i modsætning til nærvær og bæredygtighed – held og lykke med at indføre nogle alternative julegaver i år – og glædelig jul!