FSC certificeret – hvad betyder det?

FSC_certificering_hvad_betyder_det_bæredygtig_skovbrug_

Bæredygtighed kommer i mange former. Ved hjælp af certificeringsordninger kan du, som forbruger, blive mere bevidst om, hvor dine varer kommer fra, og hvordan de er lavet. FSC står for Forest Stewardship Counsil. FSC certificeringen kontrollerer, at skovejere behandler skovene med respekt. Når du køber FSC-certificerede produkter, er du med til at vægte skovens miljø højt. Du sørger for at beskytte truede arter og udsatte områder – og samtidigt sikrer du et minimalt fodaftryk i naturen. FSC-certificeringen fokuserer på miljøvenlighed og social ansvarlighed. FSC møder bred opbakning fra blandt andet miljøorganisationer verden over.

Her på siden kan du læse nærmere om FSC-certificeringen. Se også udvalget af produkter, som er lavet af FSC-certificerede materialer. Det gælder møbler i FSC certificeret papir fra MULGEO copenhagen, og kunstplakater trykt på FCS certificeret papir fra Lot Winther Art og Worldhugger . Sidst men ikke mindst finder du også øreringe lavet i FSC certificeret træ fra Grube Graphics.  

FSC-maerket

Hvad betyder det at være FSC certificeret?

FSC er en international mærkningsordning til træ og papir. Når du, som forbruger, vælger FSC-certificerede produkter, er du med til at sikre naturen og de sociale forhold i skovene. Du støtter altså skovejerne, som behandler skoven med respekt. Skovens miljø vægtes højt, og der fældes fx ikke mere træ, end skoven kan nå at reproducere. Derudover beskyttes truede arter og udsatte områder. Dermed drives skove bæredygtigt, da de er essentielle i CO2-regnskabet. Træ og papir er et CO2-venligt materiale, og når det er FSC-mærket, har det også en ansvarlig oprindelse.

Kravene bag FSC-certificeringen dækker miljømæssig-, social-, og økonomisk ansvarlighed. Ifølge en artikel fra FAO i 2010 forsvinder der hvert år skov svarende til et areal på 3 gange Danmarks størrelse. I en FSC-certificeret skov fældes træer derimod altid skånsomt, så skoven aldrig helt forsvinder. Sjældne planter bevares og vandløb beskyttes. Ligeledes beskyttes dyr, som er afhængige af skovens ressourcer, da områderne er fredet mod fældning.

Udover at fokusere på de miljømæssige aspekter, så lægger FSC-certificeringen vægt på social ansvarlighed. FSC beskytter indfødte- og lokale befolkninger i skove verden over. Her vil de indfødte have en sikret ret til at bruge skovene. Den lokale befolkning får også lov til at arbejde i skoven, hvorfor de kan få en indtægt. Derudover bruges en del af den samlede indtægt på at støtte lokalsamfundet omkring skovene.

I en FSC-certificeret skov får skovejeren en fair pris for sit træ. Dette gør, at skoven bliver drevet med omtanke, så skovejerne fortsat kan tjene penge på den. Modsat Fairtrade-certificeringen handler man FSC-certificeret træ på normale markedsvilkår. FSC-certificeringen er respekteret og har bred opbakning af flere miljøorganisationer, som WWF, Verdens Skove og Greenpeace.  

Bæredygtigt skovbrug – hvordan hænger det sammen med mode og boligtilbehør?

Der købes mere tøj og accessories end nogensinde før. Derfor er det vigtigt at tænke bæredygtighed og slow fashion ind i hverdagen. Vi skal forbruge mindre og tænke i bæredygtige materialer. Men hvordan hænger det sammen med bæredygtigt skovbrug? For at bruge naturens ressourcer på den mest skånsomme måde, fokuserer vores FSC-certificerede brands på produkternes livscyklus. Ved at materialerne og produktionen ikke belaster miljøet, mindsker vi de negative konsekvenser for naturen. Samtidig indgår produkterne i det biologiske kredsløb, når de ikke længere kan bruges. Derved udnytter vi ikke sparsomme ressourcer og sviner ikke i naturen. 

I takt med at vi fokuserer på begreber som slow fashion, bæredygtighed og Cradle to Cradle, stiger udbuddet af miljøvenlige produkter. Producenternes nytænkende tankegang forsikrer muligheden for, at der bliver skabt bæredygtig mode og boligtilbehør. Hos Danish Fair Fashion & Living samarbejder vi med flere brands, som har FSC-certificerede produkter eller bruger FSC-certificerede materialer.

Tøj af FSC-certificerede træ-fibre

Tekstil-typerne TENCEL ™ Lyocell og ECOVERO™ fra Østriske Lenzing™ er begge produceret af træfibre fra bæredygtig skovbrug. Træet kan komme fra både certificeret med FSC og PEFC (Programme for the Endorsement of Forest Certification). Derudover er begge materialer produceret i et lukket kredsløb, hvor vand og kemi genanvendes. 

Bliv klogere på TENCEL  og se de forskellige kjoler, skjorter, t-shirts og bukser lavet i TENCEL™.

Læs mere om ECOVERO™ og se de forskellige styles lavet i ECOVERO™. 

Hvor finder jeg produkter med FSC-certificerede materialer?

Danish Fair Fashion & Living samarbejder med brandet Grube Graphics som laver produkter i FSC-certificeret træ. Opdag de smukke, grafiske smykker i FSC-certificeret træ med bionedbrydeligt og miljøvenlig dekorering. Bæredygtighed er tænkt ind i alle detaljer. De fine øreringe kan bruges både til fest og hverdag.

Lot Winther producerer ligeledes sine plakater på FSC-certificeret papir. Produktionen foregår desuden her i Danmark. Udforsk udvalget af æstetisk kunst i naturlige og afdæmpede farver. Motiverne afbilder på autentisk vis, skønheden i den kvindelige krop. Mærk hvordan roen sænker sig i nærværet af Lot Winthers poetiske plakater. 

Er du til mere farverig og grafisk kunst med bæredygtige budskaber? Worldhugger provokerer på den helt rigtige måde, med deres farverige plakater. Også her anvendes der FSC-certificeret papir og plakaterne er desuden produceret hos KLS Pureprint, som er Cradle to Cradle certificeret. 

Hvis du er på udkig efter nogle helt specielle møbler, så udforsk MULGEO Copenhagen, som laver produkter af FSC-certificerede materialer. De multifunktionelle Box-Chairs findes i 4 forskellige størrelse – alle i FSC baseret kraftliner. Stolene er genanvendelige og kan omdannes til papir efter endt brug. 

Kilder & inspiration til videre læsning:

https://dk.fsc.org/dk-dk/hvad-er-fsc/fakta-om-fsc

https://www.verdensskove.org/fsc