(Global Organic Textile Standard) logo’et, den lille grønne t-shirt, er din garanti for, at der er taget hensyn til miljø, mennesker og dyr i hele produktionsprocessen. Helt fra landmanden til lagermedarbejderen via systuen, farverierne og spinderierne. Alle behandles ordentligt og miljøkravene ned til den mindste knap er strenge.
Mange af de små ambitiøse danske tøjbrands, som er skabt med bæredygtighed for øje, er allerede gået all-in på GOTS certificereringen.
Læs mere om selve GOTS certificeringen længere nede.
Hvorfor er GOTS certificeret tøj bedre?
Der er mange grunde til at vælge GOTS certificeret tøj og interiør. Først og fremmeste er det den mest vidtgående certificering i forhold til at dække hele forsyningskæden. Dernæst er certificeringen også holistisk, så der stilles krav til hele slutproduktet inklusiv sytråde, knapper, lynlåse osv. Vigtigst af alt garanterer GOTS leveløn og fair arbejdsforhold for alle involveret, hvilket er mindst ligeså vigtigt som miljøhensyn.
De varer, som du finder herover, er alle GOTS certificerede produkter. De bærer det lille grønne ikon sammen med vaskeanvisningen. For at slutproduktet bærer GOTS logo’et, skal alle led i processen certificeres, også brandet selv.
At blive GOTS certificeret er både dyrt og omstændigt for en lille virksomhed. Derfor bruger flere af de brands, som vi har med her på markedspladsen flere år på at blive klar. Det betyder, at de sagtens allerede idag kan GOTS certificerede materialer og/eller GOTS certificerede leverandører uden selv at være certificerede. Disse brands er ikke med her. De er listet på siden med økologiske varer.
Økologisk bomuld vs. konventionel bomuld
GOTS certificeret bomuld er altid økologisk. Der er rigtig god grund til at vælge økologisk bomuld til dine T-shirts og toppe. Der er nemlig ualmindeligt stor forskel på konventionel og økologisk bomuldsproduktion.
Økologisk bomuld er faktisk ofte blevet beskyldt for at have et mindre output, men sandheden er, at den har et langt større output både i forhold til vandforbrug og CO2 udledning.
Den økologiske bomuld anvender mere end 90% mindre vand, ligesom dyrkning af økologisk bomuld også udleder 94 % mindre drivhusgas. Dette er muligt, bl.a. fordi der køres sædskifte på markerne, som bevirker, at jorden ikke bliver udpint som ved konventionel dyrkning.
Der anvendes naturligvis ikke sprøjtegifte, så bomulden kan dyrkes side om side med afgrøder, der brødføder bomuldsbønnerne.
Ved den GOTS certificerede økologiske bomuld føres der desuden streng kontrol med arbejdsforholdene, og du kan derfor være sikker på, at der ikke foregår børne- og tvangsarbejde i produktionen.
Sidst, men ikke mindst, skal alle kemikalier til eksempelvis farvning leve op til strenge krav. Kravene er med til at beskytte dig, såvel som arbejderne, mod skadelige stoffer. F.eks. må der ikke anvendes klor til blegning, hvorfor man i stedet for bruger ilt.
GOTS sikrer bedre dyrevelfærd
Ved at købe GOTS certificeret økologisk uld er du med til at sikre bedre dyrevelfærd. Bl.a. skal dyrene have masser af plads at bevæge sig på. Dyrehold fodres udelukkende med økologisk foder. Dertil må dyrene ikke skades under klipning.
Sidst, men ikke mindst, er landmanden også forpligtet til at beskytte den lokale flora og fauna. På den måde er GOTS certificeret produktion også med til at genskabe og værne om natur og biodiversitet.
GOTS certificerede bolig- og tøjmærker
Vi er glade for at samarbejde med brands som Grobund, Le Pirol, Yogamii, ART for Living og Simply Living, som alle er GOTS certificerede.
Vær opmærksom på at selvom et brands er GOTS certificeret, er alle deres varer ikke automatisk GOTS certificerede. F.eks. er korkblokkene fra Yogamii ikke GOTS certificerede, ligesom tøj i TENCEL fra Grobund og boligtilbehør i genanvendte materialer fra Simply Living heller ikke er GOTS certificerede. GOTS systemet arbejder kun med ny-producerede og naturlige materialer. F.eks. uld, bomuld og hør. TENCEL er lavet af naturlige materialer fra bæredygtigt skovbrug, men for at træfibrene kan omdannes til tekstilfibre, som kan spindes til tråde, regenereres fibrene i en kemisk proces. Processen er miljøvenlig, men som det er idag, holder GOTS systemet sig til de klassiske materialer.
På rejsen mod at blive GOTS certificeret
For mange brands er det en stor mundfuld at blive GOTS certificeret. Ifølge Global Standard Org koster det mellem 1.200 – 3.000 Euro pr. år for en enhed at blive GOTS certificeret. Dertil kommer alle arbejdstimerne. Derfor vælger mange mindre bæredygtige mode- og livsstilbrands at benytte GOTS certificerede materialer og/eller GOTS certificerede leverandører uden selv at blive GOTS certificerede. På den måde ved de, at der er styr på deres supply chain, selvom de ikke selv må bruge GOTS logoet på deres produkter. Hos os er det bl.a. CONSJUS, esmé studios, Best Behavior og By LOHN, som arbejder med GOTS certificerede leverandører og/eller GOTS materialer.