Guide til certificeringer med fokus på bæredygtighed

GOTS_Global_organic_textile_økologisk_certificering_hvad_er?

Hos Danish Fair Fashion & Living samler vi tøj, interiør og livsstilsprodukter, som altsammen er fremstillet under hensynstagen til mennesker og miljø. Vi er vilde med certificeringer, da det de skaber gennemsigtighed om produkters fremstillingsproces. Certificeringerne skaber gennemsigtighed for både for os, når vi evaluerer samarbejdspartnere og for den helt almindelige danskere, som ønsker at vælge de miljøvenlige og socialansvarlige alternativer. 

Forskellige certificeringer har forskellige krav. Fælles for dem alle er, at produkterne skal inspiceres, kontrolleres og opfylde de vilkår, som er den del af den enkelte certificering.

Nedenfor kan du blive klogere på de enkelte certificeringer og blive bedre til at vælge de mere bæredygtige alternativer til. Læs om følgende certificeringer med fokus på miljø, bæredygtighed og social ansvarlighed:

 • GOTS
 • GRS
 • Svanemærket
 • FSC
 • Fairtrade
 • SA8000
 • Ecocert

Der findes flere certificeringer end de ovenstående, men med disse 7 kommer du godt omkring. Ligesom de også er blandt de mest udbredte certificeringer med fokus på bæredygtig produktion. 

Global Organic Textile Standard (GOTS)

Formålet med GOTS er at definere krav til tekstilers organiske status. Fra høst af råmaterialer, gennem miljømæssigt og socialt ansvarlig fremstilling til mærkning. For at give slutkunden en troværdig sikkerhed af slutproduktet. Ved at vælge GOTS certificerede varer. Er vi som forhandler og slutbrugere med til at sikre, at der er anvendt bæredygtige råvarer og ordentlige arbejdsvilkår.

bæredygtig_bæredygtighed_fashion_mode_tøj_GOTS

GOTS er anerkendt som verdens førende forarbejdningsstandard for tekstiler fremstillet af økologiske fibre. Det definerer miljøkriterier på højt niveau langs hele forsyningskæden. Herunder for økologiske tekstiler og overholdelse af sociale kriterier. 

Kun tekstilprodukter, der indeholder mindst 70% økologiske fibre, kan blive GOTS – certificerede. Kemiske input, såsom farvestoffer og hjælpestoffer, skal opfylde visse miljømæssige og toksikologiske kriterier. Valget af tilbehør er også begrænset i overensstemmelse med økologiske aspekter. Et funktionelt rensningsanlæg til spildevand er obligatorisk. Gældende for alle involverede vådbehandlingsenheder som f.eks. farverier. Alle forarbejdningsvirksomheder skal desuden overholde en række minimumskrav på sociale forhold såsom leveløn og arbejdstid. 

Læs mere om GOTS og se vores udvalg af GOTS – certificerede produkter her.

Danske tøjmærker, der arbejder med GOTS

GOTS certificeringen er godt udbredt blandt de danske mode- og tekstilvirksomheder, som arbejder seriøst med GOTS. Nedenstående virksomheder har GOTS certificeret hele eller store dele af deres sortiment.

 • Le Pirol – luksustrik til ham, hende og boligen
 • Grobund – bredt sortiment til hende pluslidt finheder til ham og børn i alderen 3-14 år 
 • Yogamii – yoga og casual wear til ham og hende
 • Superstainable – outdoor og active wear til ham og hende
 • Tintok – Tote bags og accessories
 • Simply Living – boligtekstiler i økologiske og genanvendte materialer
 • Art For Living – sengetøj med kunsttryk 

Du kan også se Organic Basics udvalg af GOTS-certificeret tøj til kvinder herunder skjorter, hoodies, undertøj, t-shirts og strømper (reklamelink) samt Organic Basics udvalg af GOTS-certificeret tøj til mænd herunder skjorter, sweatshirts undertøj og strømper. (reklamelink)

Global Recycled Standard (GRS)

Formålet med GRS er at øge brugen af genbrugsmaterialer i produkter, og reducere eller eliminere den skade, der forårsages af dets produktion.

bæredygtig_bæredygtighed_fashion_mode_tøj_grs

GRS er en frivillig produktstandard til sporing og verificering af indholdet af genbrugsmaterialer i et slutprodukt. Standarden gælder hele forsyningskæden og omhandler sporbarhed, miljøprincipper, sociale krav, kemisk indhold og mærkning. GRS dækker behandling, fremstilling, emballering, mærkning, handl og distribution af alle produkter fremstillet med mindst 20% genbrugsmateriale. Det stiller også krav til tredjepartscertificering af genbrugsindhold, forsyningskæde, social og miljømæssig praksis og kemiske restriktioner. 

Standarden understøtter virksomheder, der ønsker at kontrollere genbrugsindholdet i deres produkter samt ansvarlig social, miljømæssig og kemisk praksis i produktionen af disse produkter. Selvom GRS ejes af Textile Exchange, er produktsortimentet ikke begrænset til tekstiler og kan omfatte enhver type produkt, der indeholder genbrugsmateriale. Den ønskede effekt af GRS er at give mærker et værktøj til mere præcis mærkning. Desuden også tilskynde til innovation i brugen af genvundne materialer, etablere mere gennemsigtighed i forsyningskæden og give bedre information til forbrugerne.

Læs mere om GRS og se vores udvalg af GRS – certificerede produkter her.

Eller se Organic Basics GRS certificerede udvalg af sokker og tights til damer (reklamelink).

Svanemærket

Svanemærket er et af de hårdeste og mest anerkendte miljøcertificeringer. Svanemærket bygger på en vurdering af hele et produkts livscyklus. Lige fra anvendelse af råvarer til produktion, emballering og genbrug. På den måde kan du, når du vælger et svanemærket produkt, være sikker på, at hele produktets livscyklus lever op til meget bæredygtige standarder. 

bæredygtig_bæredygtighed_fashion_mode_tøj_svanemærket

“Når du vælger et produkt mærket med svanen hjælper du med at reducere miljøbelastningen – og uanset hvilket produkt du vælger, kan du være sikker på, at de er blandt de bedste i deres kategori.” – Svanemærket

Bortset fra at være et miljømærke inkluderer kriterierne for Svanemærket også kvalitetskrav. Dette sikrer et bæredygtigt produkt, mens produktets kvalitet og holdbarhed lever op til høje standarder. 

Læs mere om Svanemærket og se vores udvalg af svanemærkede produkter her

Forest Management Certification (FSC)

FSC giver folk sikkerhed for, at træprodukter, der stammer fra en skov, forvaltes på en ansvarlig og bæredygtig måde. Et emne der bliver, der bliver mere og mere vigtigt og aktuelt.

bæredygtig_bæredygtighed_fsc

Ansvarlig og bæredygtig skovforvaltning er blevet et vigtigt spørgsmål i løbet af det sidste årti. Utilstrækkelig og forkert skovforvalningspraksis truer mange skoves levedygtighed på lang sigt. Dette reducerer deres økonomiske potentiale betydeligt. Hvilket resulterer i negative sociale og miljømæssige konsekvenser.

Offentlighedens bevidsthed og efterspørgsel efter FSC certificerede træprodukter vokser. Forest Management Certification (FMC) giver den nødvendige sikkerhed for, at træprodukter, der stammer fra en skov, forvaltes på en ansvarlig og bæredygtig måde.

Læs mere om FSC og se vores udvalg af FSC – certificerede produkter her.

Fairtrade

Fairtrade gør det muligt for landmænd og arbejdere at have mere kontrol over deres liv. Men også være med til at beslutte hvordan de skal investere i deres fremtid.

bæredygtig_bæredygtighed_fairtrade

Som førende i den globale bevægelse for at gøre handl mere fair, støtter og udfordrer Fairtrade virksomheder og regeringer og forbinder landmænd og arbejdere med de mennesker, der køber deres produkter.

Ved at vælge Fairtrade produkter kan folk skabe forandring gennem deres daglige handlinger. Et produkt med FAIRTRADE-mærket betyder, at producenter og virksomheder har opfyldt internationalt aftalte standarder, der er blevet uafhængigt certificeret.

Landmænd og arbejdere har en stærk stemme på alle niveauer i Fairtrade. Det gælder lige fra hvordan de investerer i og driver deres lokale organisationer til at have lige meget at sige i Fairtrade’s globale beslutningstagning.

Læs mere om Fairtrade og se Fairtrade – certificerede produkter her

SA8000

SA8000 – certificeringsstandarden måler social præstation på 8 områder, der er vigtige for social ansvarlighed. Men desuden også er forankret af et ledelsessystem, der driver kontinuerlig forbedring på mange områder.

outdoor

SA8000 opfordrer fabrikker og organisationer til at udvikle, vedligeholde og anvende socialt acceptabel praksis på arbejdspladsen. SA8000 er verdens førende socialcertificerings program.

SA8000 – standarden bekræfter, at virksomheder i enhver branche og ethvert land viser deres engagement i en fair behandling af arbejdere i forsyningskæden af produkter.

Certificeringsstandarder er vigtige, især i tekstil- og beklædningsindustrien. Simpelthen for at garantere, at producenterne anvender bæredygtige produktionsprocesser, miljøvenlige og socialt ansvarlige arbejdsforhold.

Læs mere om SA8000 certificeringen, og se de 8 områder samt SA8000 certificerede produkter her.

Ecocert

Ecocert er en økologisk certificeringsorganisation. Ecocert foretager inspektioner i over 80 lande. Det gør den til en af de største organiske certificeringsorganisationer i verden.

Ecocert certificerer primært mad produkter, men også kosmetik, vaskemidler, parfume og tekstiler. Virksomheden inspicerer omkring 70% af den økologiske fødevareindustri i Frankrig og omkring 30% på verdensplan. Udover dette har Ecocert fokus på ressourcebesparelse og sikring af biodiversitet. 

Ecocert er også en førende certificeringsorgan for fair trade – fødevarer, kosmetik og tekstiler i henhold til Ecocert fair trade – standarder.

Læs mere om Ecocert certificeringen, og se vores udvalg af ecocert certificerede produkter. Hos os finder du blandt andet en række lækre og effektive rengøringsmidler fra byoms, som er Ecocert.

Ecocert_rengøring_vaskemiddel_gulvvask_byoms

Dansk Ecocert certificeret kosmetik og hudpleje

Faktisk har mange danske hudpleje- og kosmetikfirmaer taget Ecocert certificeringen til sig. Du vil kunne finde EcoCert certificerede hudpleje og kosmetik i flere prisklasser. Nedenstående mærker som alle forhandles hos naturebaby (reklamelink) arbejder med ecocert på mange af deres produkter. 

320x50

Du synes måske også om

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *