Miljøvenlig tøjvask og pleje af tekstiler

Miljøvenlig_tøjvask_guide_gode_råd_vask_mindre_hverdagstips_

Miljøvenlig tøjvask og nænsom pleje af dine tekstiler er gode vaner, som du skal overveje, når du ønsker at leve mere bæredygtigt. Med få justeringer i dine vaskevaner er du lynhurtigt på vej mod mere miljøvenlig tøjvask. At vaske tøj på en mere bæredygtig og miljøvenlig måde hverken koster mere eller kræver store investeringer. Miljøvenlig tøjvask vil bl.a. få dig til at vaske mindre og dermed bruge færre ressourcer på vand og el. Langt de fleste oplever derfor også en økonomisk gevinst ved at indføre gøre sine vaner omkring tøjvask mere miljøvenlige.

En bæredygtig garderobe handler nemlig ikke kun om det tøj, vi har og tilføjer. Det handler også om hvordan vi passer og plejer tøjet. Når du har fundet noget tøj, som du er rigtig glad for, så er det det værd at kæmpe for, at det kan blive i din garderobe så længe som muligt. Når vi vasker vores tøj, slider det hurtigt på det. Derfor er det en god idé at undgå at vaske det for ofte. På den måde kan du holde dit tøj pænt i længere tid, og du forlænger din glæde og begejstring over tøjet.  

Men det er okay at vaske, når tøjet er helt beskidt, eller du har brugt det mange gange. Når du vasker, kan du følge nogle generelle vaskeråd, som skåner dit tøj og miljøet mest muligt. 

Nedenfor kan du få nogle helt generelle vaskeråd, tips til hvilke grader, du skal vaske dit tøj på, samt blive klogere på, hvilken slags sæbe, du skal vaske med. Derudover kan du dykke ned i nogle specifikke materialer, og lære om den bedste og mest bæredygtige måde at vaske og pleje dem på. Læs om vask og pleje af følgende tekstiler:

  • Bomuld
  • Uld 
  • Modal
  • Hør 
  • Hamp 
  • Tencel og Lyocell 
  • EcoVero
  • Silke

Generelle vaskeråd

Oftest har tøj og tekstiler deres egne vaskemærker, som angiver, hvordan de skal vaskes og plejes. Dog er der en række generelle vaskeråd, du kan følge for at skåne miljøet mest muligt.

Byoms_odour_fresh_vaskemiddel_rengøring_tøjvask

Billede via byoms

Inden du vasker:

  • Duft til tøjet – Start med at dufte til tøjet og vurdér, om det egentlig er beskidt. Hvis ikke det er beskidt, kan du forlænge tiden mellem dine tøjvaske ved i stedet at friske tøjet op. 
  • Hæng ud til luftning – Hvis tøjet ikke er beskidt, men blot trænger til lidt opfriskning, kan du hænge det ud i den friske luft. Er der kommet lidt uønsket duft i tøjet, så spray eventuelt med tekstilopfrisker f.eks. Byoms Odour Remover, som er skabt til fjerne de bakterier, som skaber dårlig lugt (reklamelink).
  • Sorter – Sorter dit tøj i farver. Så er du sikker på, at eventuelt overskydende farve ikke smitter af på andet tøj, og tøjet holder sig pænt i længere tid. 
  • Fjern pletter – Pletter kan være svære at slippe af med allerede blot efter én vask. Brug derfor lidt til tid på at fjerne pletter, inden du smider tøjet i maskinen.

 Når du vasker:

  • Vask koldere – Vask ved lavere temperaturer. Vaskeanvisningen på dit tøj viser, hvad tøjet kan holde til – ikke hvad du nødvendigvis bør vaske ved. Koldere vaske er bedre for miljøet og for tøjet. Farverne holder også bedre ved lavere vasketemperaturer. 30 graders vask er i de fleste tilfælde helt fint til at vaske tøjet rent. 
  • Undgå skyllemiddel – Skyllemiddel forurener grundvandet og kan forårsage allergener. Men hvad kan man så gøre? Du har måske hørt et gammelt husmorråd om, at man kan bruge eddike i stedet for skyllemiddel, for at fjerne lugt og pletter og for at blødgøre. Men eddike har også sine ulemper. Lugten og farven fra eddike kan sætte sig i tøjet, vaskeeffekten kan forringes, og du får unødvendigt meget emballage. Hvis muligt så undgå helt at bruge både skyllemiddel og eddike. Er det alligevel nødvendigt at blødgøre tøjet i maskinen, så er eddike trods alt at foretrække, da det ikke indeholder samme miljøskadelige stoffer som skyllemidlet. 

Efter vasken

  • Tør dit tøj på snoren – Det sparer naturligvis energi at droppe tørretumbleren. Men det er også rigtig hårdt for tøjet at blive tørret i maskinen. Hæng det i stedet udenfor til tørre efter vasken – det kan sagtens gøres året rundt.
bylohn_by_lohn_tøjklemme_fsc_certificeret_træ_klemmer

Hvilken temperatur skal du vaske dit tøj på?

I de fleste tilfælde kan du vaske dit tøj ved mindre grader end det, der står i vaskemærket, hvis det ikke er for beskidt. 

Koldvask

Det tøj, du normalt ville vaske ved 30-40 grader, kan godt vaskes rent i en koldvask på 15-20 grader. Vær dog opmærksom på at vælge koldvaskemiddel til din koldvask. Det er tilsat nogle særlige enzymer, der sørger for at opløse fedt og snavs ved lavere temperaturer. 

Vask ved 30-40 grader

Tøj, som t-shirts, bluser og bukser, som er beskidt, skal vaskes ved 30-40 grader. Hvis tøjet ikke er meget snavset kan du sagtens skrue ned på de 30 grader. Vask ved 40 grader, hvis der er fedtpletter på tøjet. De kan være svære at få af ved lavere temperaturer.  

Vask ved 60 grader

Sengetøj, håndklæder og undertøj indeholder en masse bakterier, og de kan derfor ikke koldvaskes. Bakterier og støvmider dør først ved 60 grader, så derfor er det vigtigt at vaske ved den anbefalede temperatur. 

Bakterier kan forårsage en lugtende vaskemaskine og surt tøj. For at undgå dette kan du køre en tom vask ved høj temperatur 60-90 grader. Husk også at holde lågen til vaskemaskinen åben efter vask for at undgå dårlig lugt. 

Vi ved, at der er mange forskellige holdninger til tøjvask og temperaturer derude. Vi vil dog gerne understrege, at man ikke skal gå på kompromis med bakterierne i kampen for miljøvenligheden. Så hellere vask de tekstiler, der kan indeholde bakterier og støvmider ved højere temperaturer (60-90 grader), så du er sikker på, at bakterierne bliver dræbt.

(Kilde: Forbrugerrådet Tænk) 

Miljøvenlig og skånsom sæbe til tøjvask

Gå efter vaskemidler, der har Svanemærket eller er miljømærket med EU-Blomsten. På den måde er du garanteret de mest muligt miljøvenlige produkter. 

Du kan finde et stort udvalg af økologiske vaskemidler hos Helsam, som alle er fremstillet med naturen for øje, og som er skånsomme mod dit tøj (reklamelink).

Probiotisk rengøring 

Billede via byoms

Faktisk vasker vi vores tøj alt for meget. Man mener, at 40% af tøjets miljøpåvirkning stammer fra vores brug og pleje. Det giver derfor god mening at opfinde nye vaskevaner. Netop det har byoms sat sig for at gøre. 

Byoms laver probiotisk vaskemiddel, rengøringsmiddel og luftfjerner, som kan få din rengøring og tøjvask til at holde længere. De probiotiske bakterier æder skidt og snavs, som de dårlige bakterier ellers ville have levet af. Effekten holder tilmed i op til 8 dage.

Byoms har en række produkter, du kan bruge til en effektiv og skånsom tøjvask:

  • Probiotic Odour Remover – Brug den, når dit tøj ikke er beskidt, men blot trænger til en lille opfriskning. Spray det på tøjet og få sikkert, hurtigt og effektivt reduceret de dårlige lugte, og så er dit tøj klar til brug igen (reklamelink).
  • Byoms Probiotic Delicate Wash – Brug den, når dit tøj er beskidt og trænger til en vask. Tilsæt vaskemidlet til vasken for skånsom og effektiv vask, hvor snavs og fjernes, og dårlig lugt reduceres (reklamelink).  
  • Byoms Probiotic Sport Wash – Brug den til vask af dit sportstøj. Vaskemidlet er specielt velegnet til farvet syntetisk tøj. De probiotiske bakterier kan fjerne de dårlige lugte, herunder svedlugt i sportstøjet (reklamelink). 

Udover disse produkter til skånsom og bedre vask, har byoms også et udvalg af rengøringsprodukter også med probiotiske bakterier til at fjerne snavs. 

Læs meget mere om probiotiske bakterier her.

Andre miljøvenlige vaskemidler

Der dukker heldigvis flere og flere miljøvenlige vaskemidler og andre produkter op, som kan hjælpe dig med at passe bedre på dit tøj og være god mod miljøet. Tag bl.a. et kig hos Green Goddess’ inspirerende univers, som udover at forhandle miljøvenlige vaskemidler, også inspirerer igennem opskrifter og forskellige guides til en sund livsstil med gode vaner. (Reklamelink)

Hos Green Goods kan du finde alternative miljøvenlige vaskemidler, bl.a. vaskeæg, naturlig vaskeduft og sæbenødder. Se Green Goods udvalg af mere miljøvenlige vaskemidler. (Reklamelink)

Sæbenødder bruges som et miljøvenligt alternativ til vaskemiddel. Vær dog opmærksom på, at Forbrugerrådet Tænk skriver om sæbenødder, at de ikke vasker mere rent end vand. Så selvom de anses som værende mere miljøvenlige, idet de ikke indeholder kemiske stoffer, fjerner de ikke pletter på tøjet, og du kan i stedet risikere at skulle smide tøj ud, hvilket i sidste ende også belaster miljøet (Se Forbrugerrådet Tænks artikel om sæbenødder her). 

Vaskeguide til forskellige materialer

vask

Billede via Canva

Hvordan vasker man bomuld?

Vask og pleje af bomuld er normalt ikke besværligt. Vi anbefaler generelt at følge de vaskeanvisninger, der er angivet på produktet. En vask ved 30 grader er helt passende til bomuld, og vil vaske det så godt som nyt, samt forhindre krympning.  Brug ikke skyllemiddel i vask af bomuld, da det ødelægger fibrene. Men brug gerne et program med ekstra skyllevand og lang skylletid. Vask altid med lignende farver for at undgå farveoverførsel.

Til den første vask kan du med fordel tilsætte 1/4 kop eddike til den sidste skylning. Det kan hjælpe med at holde på farven, og dermed mindske falmning eller afsmitning. Du kan også lægge produktet i blød i en spand vand med koldt vand og eddike natten over for farvebevarelse. 

Tøj af bomuld skal ikke tørretumbles, da det kan få tøjet til at krympe. Tør i stedet tøjet fladt på et håndklæde. Læg trøjen ned i den form, den vil have på din krop. Hæng ikke tøjet på en bøjle, da det kan få den til at strække sig. 

Andre tekstiler af bomuld, fx klude eller håndklæder, kan godt tørretumbles. Men de kan med fordel også tørres liggende. Efter vask formes produktet efter dets oprindelige mål og facon, og ligges til tørre på et fladt underlag. 

Hvordan vasker man uld?

Generelt kræver uld meget sjældent vask. Naturlige uldfibre er et selvrensende materiale. Ofte kan du nøjes med at hænge det til luftning udendørs eller i badeværelsesdamp for en opfriskning. Fugt fra dampen fjerner også rynker.

Når ulden alligevel en sjælden gang kræver en vask, så brug et vaskemiddel særligt til uld. Ulden kan med fordel vaskes i hånden med koldt vand. Ellers kan et uld-program på vaskemaskinen også gå an, dog max. på 30 grader og helst 20 grader. Put det gerne i en vaskepose, for at skåne det mest muligt. 

Undgå helst at putte det i tørretumbleren, men pres i stedet vandet ud af ulden med et håndklæde. Læg det herefter ud på et fladt underlag, så det kan holde sin form. Hvis det håndvaskes, lægges det i koldt vand i 10-15 minutter. Undgå at vrid det eller massere det. Derefter skylles ulden flere gange grundigt, og vandet presses ud af det og rulles ind i et håndklæde. Så kan det lægges til tørre på et fladt underlag ved stuetemperatur.

Du kan lade din uld hvile i et døgns tid, før du bruger den igen. På den måde kommer den naturlige modstandsdygtighed og fjeder i uldfiberen tilbage. Så kan uldfiberen genoprettes og vende tilbage til sin oprindelige form.

Hvordan vasker man modal?

Modal er et meget stærkt materiale, når det er vådt. Det kan i princippet klare vask op til 40 grader og tørretumbling. Vi anbefaler dog at vaske ved max. 30 grader, så det holder sig pænt i længere tid. Modal tørrer hurtigt, og derfor er det ikke nødvendigt at tørretumble, men kan lufttørre.

Hvis du har tøj af modal, der er sart, fx undertøj, kan det med fordel kommes i en vaskepose. 

Modal krøller meget lidt, så det behøver ikke strygning. Hvis det dog alligevel krøller, kan det stryges på mellem varme. 

Hvordan vasker man hør?

Hør kan vaskes ved 30 grader. Det kan tørretumbles, men ved lav temperatur, eller kan med fordel lufttørre udendørs. 

Hør kan stryges. Materialet har dog en naturlig ujævn struktur, som giver den et fint udtryk og sin charme, så overvej om strygning er nødvendigt. 

Hvordan vasker man hamp?

Tekstiler i hamp holder sig friske længere, og skal derfor ikke vaskes så ofte som andre tekstiler. Desuden er hamp 3 gange stærkere og krymper mindre end fx. bomuld. 

Når hamp skal vaskes kan det egentlig klare vask ved 60 grader. Dog er det rigeligt at vaske ved 30 grader, da det normalt ikke er nødvendigt at desinficere tekstilet. Brug også gerne pletfjerner. Vask gerne tekstilet seperat de første 2-3 gange.

Hamp kan stryges ved middel varme.  

Hvordan vasker man Tencel og Lyocell?

Når du skal vaske tøj fremstillet i Tencel og Lyocell, kan du nøjes med at vaske det på 30 grader. På den måde bevares den flotte, glatte overflade. Undgå at tørre tøj af Tencel og Lyocell i tørretumbleren. Prøv så vidt som muligt at lufte det i stedet. 

Tencel og Lyocell kan have tendens til at krølle en smule efter vask. Til gengæld kan det meget let og hurtigt glattes ud igen med et strygejern eller damper ved middel varme.  

Hvordan vasker man EcoVero?

EcoVero er den bæredygtige udgave af viskose, og skal vaskes og plejes på samme måde. 

Vask EcoVero koldt, helst på lave temperaturer som 30 grader. Det kan maskinvaskes på et håndvaskeprogram, silke- eller uld-program på 30 grader, eller vaskes i hånden. EcoVero bør vaskes med lignende farver, så der ikke sker afsmitning. 

Materialet kan krympe ved for høje temperaturer, både i vask og tørretumbling. Det kan være en fordel at hænge tøjet til tørre på en bøjle og lade det lufttørre. Når det har hængt på bøjle, er det også nemmere at stryge. Dampning kan også være en fordel, og er mere skånsomt ved materialet end strygning. 

Hvordan vasker man silke?

Ligesom uld kræver silke generelt meget sjældent vask. Ofte kan du nøjes med at hænge det til luftning udendørs eller i badeværelsesdamp for en opfriskning. Hvis det en sjælden gang skal vaskes, så brug et vaskemiddel særligt til silke. Vask silke i hånden i koldt eller lunkent vand. Du kan også vaske det i vaskemaskinen, men gør det på et skåneprogram/håndvask-program, gerne koldt og max. ved 30 grader. Du kan med fordel putte silken i en vaskepose. 

Put ikke silke i tørretumbleren, men pres i stedet vandet ud af silken med et håndklæde. Når det skal tørre, kan du lægge det på et fladt underlag, så holder det sin form. 

Hvordan vasker man uldtæpper?

uldtæpper_uld_tæppe_by_lohn_bylohn_lepirol

Uldtæpper skal meget sjældent vaskes. De fibre, der er i uld, er selvrensende. Vi anbefaler derfor, at du bare hænger dit uldtæppe til tørre og luftning udendørs, evt. kan du hænge det på badeværelset, så dampen derfra kan friske tæppet op.  

Hvordan vasker man karklude og viskestykker?

Man skal vaske karklude og viskestykker ved 60 grader. Karklude og viskestykker kan indeholde en række bakterier efter brug. Derfor skal man ikke gå på kompromis med vasketemperaturen i kampen for miljøet. Vask i stedet ved 60 grader, så du er sikker på, at alle bakterierne dør.  

Hvordan vasker man håndklæder og vaskeklude?

Dine håndklæder og vaskeklude bliver fyldt med bakterier, når du bruger dem. For at undgå at blive syg er det meget vigtigt at vaske dine håndklæder og vaskeklude ved 60 grader i vaskemaskinen. Vask ved mindst 60 grader, så du er helt sikkert på, at bakterierne forsvinder helt. 

Få flere gode råd til miljøvenlig tøjvask

Har du lyst til at læse mere om bedre og mere miljøvenlig tøjvask? Find information og inspiration hos bl.a. Forbrugerrådet Tænk. 

Du synes måske også om

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *