Hvad er dead stock og er det bæredygtigt?

La_femme_rousse_bæredygtig_mode_kjole_jakke_deadstock_overskudstekstiler_

Du har nok hørt om dead stock-tekstiler. Hvis ikke har du måske hørt om overskudstekstiler og resttekstiler.⁠ ⁠Det er lidt hen ad det samme, men der  er forskel. Bliv klogere her og forstå argumenterne for og imod brugen af dead-stock og resttekstiler. Se også hvad overskuds- og resttekstilerne kan bruges til.  

Hvad er dead stock og overskudstekstiler?

Kort sagt er deadstock og overskudstekstiler metervarer, som ligger ubrugte eller døde hen. Heraf det engelske navn dead stock. For at det kan kaldes dead-stock er det vigtigt at det er ubrugt. Dead-stock og overskudstekstiler skal altså ikke forveksles med genanvendte tekstiler, som allerede har været i brug.

Overskudstekstiler og deadstock tekstiler er blevet glemt eller kasseret af forskellige årsager. Oftes handler det om, at der er blevet produceret for meget. Overproduktionen kan have forskellige årsager og selvom der helt sikkert kan og skal arbejdes med overproduktionen, så vil en vis overproduktion være næsten umulig at undgå.

Tekstilproducenter og brands ønsker at producere lidt for meget stof for at være sikre på at der er nok. Der kan ske fejl i syningen og forventninger til salget af færdigvarer kan variere. Dertil opererer tekstilproducenterne også med minimumsmængder, som er baseret på hvornår det kan svare sig at starte deres produktion op.

Alt i alt gør det, at der hvert år produceres meget mere materiale end der er brug for. At få disse materialer i brug er som udgangspunkt godt og bæredygtigt. 

Deadstock_fabric_tekstil_stof_hvad_er_bæredygtigt_interiør_tøj_mode_fashion
Tøj og boligtilbehør skabt i overskuds- og deadstock tekstiler

Tøj i dead stok og overskudstekstiler

For modefirmaer kan deadstock og overskudstekstiler blive en genvej til spændende tekstiler, der som udgangspunkt ikke er bæredygtige.

Fra dug tl drømmeskjole

La Femme Rousse er en dansk visionær modevirksomhed, der bruger genanvendte materialer fra tekstilindustrien. La Femme Rousse skaber et unikt udvalg af mode, der hylder mangfoldigheden i kvindekroppen

Størstedelen af La Femme Rousse’s produkter er skabt af genanvendte materialer fra tekstilindustrien. Materialerne leveres af La Femme Rousse’s faste samarbejdspartner Elis, der er en international tekstilservice virksomhed.

La Femme Rousse overtager med stor glæde og entusiasme Elis kasserede tekstiler, som stadig har et stor potentiale for La Femme Rousse. På den måde arbejder både Elis og La Femme Rousse cirkulært og undgår at værdifulde materialer ender i forbrændingen.

Efter en grundig kvalitetssikring indfarves, broderes eller anvendes tekstilerne som de er. Herefter skabes de smukkeste styles af kyndige hænder i Portugal.

La_femme_rousse_bæredygtig_mode_kjole_jakke_deadstock_overskudstekstiler_
Billeder via La Femme Rousse

Boligtilbehør i overskudstekstiler

Hos mumutane skabes effektfulde puder kombineret af afrikanske wax print tekstiler, indkøbt hos kvinder, som driver små, lokale tekstilforretninger i Afrika, samt overskudstekstiler fra danske Kvadrat.

I valget af Wax print tekstilerne fra Afrika går mumutane efter at købe de udgåede og helt små restpartier. Deres puder laves derfor begrænsede oplæg helt ned til kun i en til 20 stk.

mumutane_puder_bæredygtig_deadstock_overskudstekstil_resttekstil

Hvad er resttekstiler?

Du vil opleve at begrebet resttekstiler, dead-stock og overskudstekstiler bruges lidt i flæng. Begrebet resttekstiler bruges ofte ofte til at beskrive produkter, som er produceret med har fokus på zero waste. Der er f.eks. købt en metervare til eksempelvis at lave kjoler af. De små rester fra kjoleproduktionen bruges efterfølgende til hårelastikker, punge eller børnetøj. Her er altså ikke nødvendigvis tale om dead-stock, men mere resttekstiler eller minimering af spild.

Metervaren kan være produceret bæredygtigt, konventionelt eller fundet hos en dead-stock forhandler, men er det sidste ikke gældende er det forkert at kalde det dead-stock eller på dansk overskudstekstiler. 

Tøj i deadstock og overskudstekstiler

En del modebrands har taget dead-stock og overskudstekstilerne til sig til at skabe nye og sjove designs. At benytte dead-stock materialer og overskudstekstiler kan give små bæredygtige brands mulighed for at benytte materialer og kvaliteter, som de ikke selv har midler til at få produceret. Det kan også være en måde at få adgang til glimmer og palietter som ellers ikke findes i bæredygtige alternativer. 

Børnetøj i overskudstekstiler og resttekstiler

Børnetøj er perfekt til at opbruge overskudstekstiler og resttekstiler, da selv få meter kan blive til 10 bluser. Et brand, som har gjort det til sin mission at redde gemte og glemte tekstiler fra at blive brændt er Kitt. Hos Kitt finder du de fineste små ekslusive kollektioner af børnetøj i overskudstekstiler. Kitt opkøber både fra konkurser, andre brands og systuer, som faktisk også kan ligge inde med små rester. 

Stilen hos Kitt er klassisk og enkel. Tøjet er let at style med andre mærker, da de fleste styles er tidløse og ensfarvede. Børnetøjet fra Kitt er lavet i overskudstekstiler og dead-stock metervarer og findes derfor kun et begrænset antal. 

Kitt_bæredygtigt_børnetøj_pige_dreng_deadstock_overskudstekstilet

Dead-stock tøj og tøj i dead-stock er ikke det samme. Dead-stock tøj er tøj, som der er blevet produceret for meget af og som ikke er blevet solgt. Begrebet bruges ikke så meget. 

Kjoler, kåber og tilbehør i dead-stock og resttekstiler

Hos Best Behavior har de også taget dead-stock og overskudsmaterialerne til sig. En stor del af deres unika serie laves i deadstock materialer. Dertil bruger de også de mindste mindste tekstilrester til puder, punge og key-hangers, så intet går til spilde.

Best_behavior_deadstock_overskudstekstiler_resttekstiler_tøj_mode_kjole_kåbe

Accessories i deadstock

Punge, tasker og andre mindre accessories er ligesom børnetøj oplagte til at benytte overskudstekstiler. Netop det har etui gjort til sin mission. Udfra rester fra møbelindustrien skaber etui fine tasker, punge, mac covers mm.

etui_accessories_overskudstekstiler_deadstock_dansk_design_zero_waste_bæredygtig

Er dead stock et bæredygtigt valg?

Som udgangspunkt er det dejligt, at så mange brands har taget overskuds- og dead-stock tekstilerne til sig. At benytte deadstock tekstiler har nemlig flere fordele: ⁠ ⁠

  • andres overproduktion får nyt liv
  • nyproduktion undgåes ⁠
  • mængderne passer godt til små brands⁠
  • glemte tekstiler kan anspore kreativitet⁠

Når det er sagt så er det også værd at vide, at valget af deadstock tekstiler ⁠

  • ikke garanterer fair arbejdsforhold⁠
  • kan føre til spekulation i overproduktion, hvor tekstilproducenten kan få betaling for sin vare 2 gange. Reelt kan tekstilproducenten undlade at producere hele minimumsmængden og kun det som kunden skal bruge.
  • dead-stock, overskuds- og resttekstiler kan indeholde uønsket kemi og er ikke nødvendigvis produceret miljøvenligt. ⁠ ⁠

Dead-stock stof er ikke nok

De brands, som vi arbejder sammen med gør alle mere end blot at benytte deadstock- og resttekstiler. Overordnet set er det godt at bruge dead-stock materialer, men et stykke tøj i dead-stock mener vi ikke kan kaldes bæredygtigt.  Derfor sikrer vi os, at de brands, som vi godkender her til markedspladsen også arbejder med andre bæredygtige parametre i deres produktion. F.eks.

  • får Kitt produceret i små mængder på en dansk systue med gode arbejdsforhold
  • Best Behavior syer hovedparten af deres deadstock kollektion herhjemme. Den del, som produceres i Indien produceres på en systue med gode arbejdsforhold. 
  • puderne fra mumutane produceres hos en social økonomisk virksomhed her i Danmark

Jeg håber, at du er blevet klogere på hvad der er godt og knap så godt ved brugen af dead-stock, overskudstekstiler og resttekstiler. 

Du synes måske også om

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *