Vi satte Morten Underberg Olesen, skaberen bag det populære danske tøjmærke Le Pirol, stævne til en snak om fair fashion og hans vej ind i den bæredygtige del af modebranchen.
Le Pirol er på rekordtid blevet et stærkt navn i den danske modebranchen, hvor Le Pirols skarpe fokus på strik – og kun strik – er en slående kontrast til de konkurrende brands brede sortiment.
Et truet håndværk
For Morten er respekten for strikkehåndværket kernen i hans design. Han bruger klassiske strikketeknikker og hans design har tydelige referencer til klassisk dansk strik. Mortens rejse handler i stor grad om at holde liv i strikkehåndværket, der ellers stille og roligt er ved at forsvinde.
Foruden at ville værne om det gamle strikkehåndværk, startede Morten også Lepirol udfra drømmen om skabe et enklere liv, om at nyde sit arbejde og om at skabe noget at være stolt af.
Morten er idag med rette stolt af at have skabt et tidløst univers af sweatre, kjoler og tørklæder produceret under ordnede forhold af faglærte og passionerede strikketeknikere her i Danmark.
Fra 6 kollektioner om året til ingen
Le Pirol er fri fra de regler og den forretningsmodel, der hersker i den konventionelle del af modebranchen, hvor det er nye trends, hurtige kollektioner og profit, som dikterer designet og kvaliteten.
Trods sin unge alder har Morten allerede mange års erfaringer fra både danske og internationale modehuse. Derfor taler Morten af erfaring, når han fortæller om manglende respekt for miljøet og de mennesker, der arbejder i branchen.
Efter godt 10 i branchen kunne Morten ikke længere se sig selv i øjnene. Han sagde op og gik i tænkeboks. Efter grundige overvejelser og mange gåture rundt i Hamborgs gader tog Morten beslutningen og påbegyndte sin rejse ind i den bæredygtige del af modebranchen.
“Før jeg startede Le Pirol lavede jeg 80 designs 6 gange om året. Idag laver jeg ingen kollektioner. Det har folk rigtig svært ved at forstå. Vi er blevet vænnet til at tænke i nyheder, trends og kollektioner.”
Morten har skabt et brand og et univers, som er indbegrebet af fair fashion eller slow fashion, som mange efterhånden er begyndt at kalde tøj fra de modedesignere, som skaber langtidsholdbare produkter at høj kvalitet.
Fra at producere op mod 80 styles 6 gange om året laver Morten idag ingen kollektioner. Der kommer et nyt design når det føles rigtigt. Le Pirols styles går ikke af mode. De ligger ikke i hobetal i 100 butikker rundt om i landet og kommer af sammen grund ej heller på udsalg.
Et agilt og bæredygtigt setup
Le Pirol produceres udelukkende af økologisk uld og bomuld, som strikkes op af kyndige strikketeknikere hos Elkjær Strik lidt uden for Herning. Det lokale produktionssetup er med til at give Le Pirol en ultra kort leveringstid, som minimerer mængden af lager og derfor gør op med den vanvittige overproduktion som er en af modebranchens absolutte miljøudfordringer.
Hør mere om tilblivelsen af Le Pirol og hvorfor Morten ikke finder det mere kompliceret at producere på bæredygtige præmisser i videoen nedenfor.
Uden fordyrende mellemled
En vigtig del af strategien bag Le Pirol er direkte salg til kunderne via egen webshop og senest pop-up shop i Brandts Klædefabrikker i det centrale Odense. Strategien, som populært kaldes Direct to Consumer, skærer fordyrende mellemled som agenter og detailbutikker fra og muliggør fair forbrugerpriser på Le Pirols tidløse designs.
Foruden salg gennem egen webshop kan Lepirol nu også købes hos Danish Fair Fashion, der samler de bedste danske fair fashion brands ét sted.
Le Pirol findes både til mænd og kvinder. Se det fulde sortiment af tidsløse bluser, sweatre, kjoler og tørklæder fra Danske Le Pirol.