Hvad er GRS – Global Recycled standard?

GRS_GlobalRecyledStandard_Certification

Tøj og accessories kan genbruges – og materialerne, som bæredygtigt tøj og accessories er lavet af, kan ofte genanvendes. På den måde optimerer vi vores ressourceforbrug og skåner miljøet i højere grad. Hvis tøj eller andre produkter bærer GRS-mærket, betyder det at der er mindst 50% genanvendt tekstilmateriale i et slutprodukt. GRS (Global Recycled Standard) certificerer produktionen, men sørger også for at skabe gode arbejdsforhold og kemikalierestriktioner. Hos Danish Fair Fashion & Living samarbejder vi blandt andet med Superstainable og Kintobe, som skaber henholdvis active wear samt tasker og accessories i GRS-certificerede materialer. Se mere til vores brands, der byder på GRS-certificerede produkter eller læs mere om GRS-certificeringen længere nede på siden.

Hvad er GRS-certificeringen?

GRS-certificeringen er oprindeligt udviklet af Control Union Certifications (CU) i 2008. Idag er GRS givet videre til Textile Exchange, som udvikler flere forskellige standarder og certificeringer. Textile Exchange er en global, nonprofit organisation som arbejder for at fremme brugen af bæredygtige fibre og materialer.

GRS-certificeringen er med til at verificere og opspore de genanvendte materialer i slutprodukter. GRS-certificeringen definerer altså konkrete krav til indhold i materialer, samt gode arbejdsforhold. Derudover arbejder de på, at minimere skadelige kemikalier og miljøpåvirkningen i produktionsprocessen. 

Ved at opstille disse krav gennem certificeringen, har GRS til mål at oplyse forbrugeren til at kunne tage bevidste valg. GRS søger at opfylde ISOs (International Organization of Standardization) definition af genbrugeligt materiale, som beskriver at materialet skal oparbejdes til at blive et produkt eller et nyt genanvendt råmateriale. Du kan læse mere om beskrivelsen her. 

GRS-certificeringen – de sociale krav

Udover at kigge på genanvendte materialer, skal GRS-certificerede arbejdspladser opfylde strenge minimumskriterier på arbejdsforhold. Kriterierne omhandler bl.a. forbud mod børnearbejde, tvangsarbejde, diskrimination og misbrug. GRS-certificeringen arbejder også for, at beskytte arbejdernes sundhed og sikkerhed ved at tilbyde rene arbejdsfaciliteter og minimere kontakten med skadelige kemikalier. Derudover arbejdes der for, at opretholde en god socialpolitik, som inkluderer krav til løn og arbejdstider. Der kan læses mere om de sociale og miljømæssige krav, samt krav til brug af kemikalier i denne rapport: Global Recycled Standard 4.0.

Hvad er forskellen på upcycling, recycling og downcycling?

Upcycling, recycling og downcycling er alle populære begreber, der bruges når der tales om bæredygtighed. Men hvad er forskellen egentlig?

Recycling – eller genbrug – er når du genbruger et materiale eller produkt, som det er. Her genbruger man altså materialet i sin oprindelige form. Det er alt lige fra tøj, møbler og legetøj mm. som i høj grad genbruges, som de er.

Upcycling indebærer genanvendelse af råmaterialer. Materialerne genanvendes uden at blive nedbrudt og tilføres værdi gennem en helt ny funktion. Det kan være gamle indiske silkesarier, som syes om til nyt tøj, som vi ser det hos brands som Best Behavior. Hos REdone upcycles gamle fjedre og sikkerhedsseler til møbler, så upcycling sker i mange forskellige brancher. Helt kort kan man sige at upcycling tilfører værdi og potentielt er med til at forlænge hvor mange gange et produkt kan genanvendes. De materialer der upcycles ses ofte som affald et sted inden de kommer i de rigtige hænder.

Ved downcycling nedbryder man gamle produkter til nye råvarer. I den proces forbruges energi og ofte forringes kvaliteten af råvaren alt efter, hvor rene fraktioner den pågældende råvare findes i. Her betyder det rigtig meget hvordan lande, byer og forbrugere sorterer sit affald. Jo flere fraktioner med rene materialer jo bedre man materialer genanvendes. Hvordan et produkt er designet spiller også ind på hvor godt det kan genanvendes. Kan det skilles af kan det genanvendes og indgå i et cirkulært kredsløb. Kan de ikke skilles af kan det mulighvis slet ikke genanvendes, fordi indeholder forskellige materialer, der ikke skal genanvendes sammen. Normalt bruges definitionen downcycling om genanvendelse, hvor råvare kvaliteten forringes og slutproduktet har en ringere værdi end det oprindelige produkt. At produkter bliver genanvendt via downcycling kan lyde skidt og det er klart et cirkulært system, som vi skal gå efter. Når det er sagt, så skal man også lære at kravle før man kan gå, hvilket for os betyder at alt genbrug er bedre end ingen genbrug. 

Vi mener, at det er vigtigt, at vi som individer og samfund bliver mere bevidste om hvordan vi optimerer vores ressourcer. Vi vil gerne være med til at gøre det nemmere at tage ansvarlige valg. At gå GRS certificerede produkter er en måde at sikre mere genanvendelse af ressourcerne. Når du er færdig med at bruge dit produkt, så sælg eller giv det videre til genanvendelse. 

En cirkulær produktion

Der er forskel på genanvendte produkter og genanvendelige produkter. Sidstnævnte er ikke nødvendigvis lavet af genanvendte materialer, men produkterne kommer ind i en cirkulær produktion, når de gøres genanvendelige. GRS-certificeringen kontrollerer, verificerer og opsporer de genanvendte materialer i slutprodukter. Dog er der ingen garanti for, at slutprodukterne kommer ind i det cirkulære loop igen. 

Brands med produkter af GRS-certificerede materialer 

Hos Danish Fair Fashion & Living samarbejder vi med brands, der anvender GRS-certificerede materialer. Heriblandt er Kintobe som udvikler mere bæredygtige tasker og accessories til et aktivt liv. Kintobes tasker er produceret af genbrugsplast, som er opsamlet fra naturen. På trods af dét går de ikke på kompromis med kvalitet og design. Se Kintobes populære samling af tasker her. 

Kilder

https://certifications.controlunion.com/en/certification-programs/certification-programs/grs-global-recycle-standard

https://www.iso.org/obp/ui/#iso:std:iso:18604:ed-1:v1:en

https://textileexchange.org/about-us/

https://textileexchange.org/wp-content/uploads/2017/06/Global-Recycled-Standard-v4.0.pdf